Hlavní obsah

Plavání? Pro Rosolovou za trest. Jenže bolavou nohu musí šetřit

Michal OsobaPrávo

Při současných vedrech jsou pro většinu lidí návštěvy koupališť a bazénů spásou. Ne tak pro Denisu Rosolovou. Ta by mnohem radši pobíhala po stadiónu v tretrách, jenže to jí zánět šlachy v chodidle nedovolí.

Foto: Petr Horník, Právo

Překážkářka Denisa Rosolová.

Článek

A tak chodí aspoň plavat. „Jenže to nemám ráda. Přijde mi, že voda je všude studená, navíc pořádně umím jen prsa a ještě u nich špatně dýchám. Pro mě je to za trest,“ přiznává šestadvacetiletá atletka. „Prostě mi to plavání nějak nepřirostlo k srdci, jedině se šnorchlem,“ vyznává se.

Komplikovaná sezóna

Rosolové sezóna je zatím sbírkou zdravotních problémů. Nachlazení a teplota před mítinkem v Eugene, střevní viróza před Odložilovým memoriálem, nejnovější trampoty přišly po Diamantové lize v Paříži před dvěma týdny.

„V sobotu byl závod, v neděli po návratu jsem se šla proběhnout na trénink. Cítila jsem bolest, ale myslela si, že to je jen zablokované z cesty. Jenže se to nezlepšovalo a na soustředění se to při zátěži ještě zhoršilo,“ popisuje úřadující vicemistryně Evropy.

Vyšetření potvrdilo zánět, lékaři naordinovali nejprve třídenní klid, pak Rosolové doporučili i vynechání pátečního mítinku Diamantové ligy v Londýně. Tahounka Rychlých holek tak přišla o poslední velký test před mistrovstvím světa i o návrat na stadión, kde vloni postoupila do olympijského finále.

Moskva není ohrožena

„Těšila jsem se tam, přece jen překážky ještě nemám tolik naběhané, mohla jsem potkat elitní soupeřky,“ mrzí Rosolovou. Start na světovém šampionátu však v ohrožení není. „Byly dvě možnosti. Buď to na delší dobu zafixovat, nebo si to nechat opíchnout a dodržovat pár dnů klid,“ líčí.

Logicky zvolila druhou variantu. „S bolestí běhat dokážu. Spíš jsem potřebovala jistotu, že se nemůže utrhnout něco kolem. To by hrozit nemělo,“ uklidnilo ji vyšetření u fyzioterapeuta Pavla Koláře.

Chmury na sobě nedává znát, pořád plánuje v ruské metropoli proniknout do finále. „Budu útočit zezadu, ale když mi to vyšlo na olympiádě v mém prvním roce na překážkách, určitě chci finále minimálně zopakovat. I na trénincích jsem teď běhala rychle,“ vyhlíží vrchol atletické sezóny, který začíná za necelé tři týdny.

Reklama