Hlavní obsah

Hvězdná tyčkařka Isinbajevová po domácím světovém šampionátu ukončí kariéru

Moskva

Světová rekordmanka ve skoku o tyči Jelena Isinbajevová ukončí po mistrovství světa v Moskvě kariéru. Jednatřicetiletá atletická hvězda to řekla ruským médiím po zisku domácího titulu, který na stadiónu v Lužnikách získala výkonem 475 cm.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová byla na Zlaté tretře ozdobou i vítězkou své disciplíny.

Článek

"Na mistrovství světa moje kariéra na sto procent skončí. Bude to pro mě nostalgický okamžik a já se pokusím předvést vše, co umím," řekla Isinbajevová. "Tady jsem získala svůj první titul a tady také všechno skončí," dodala tyčkařka, jež v roce 1998 v Moskvě odstartovala svoji zářnou mezinárodní kariéru triumfem na světových hrách mládeže.

Tehdy získala zlatou medaili výkonem 400 cm, o sedm let později jako první žena překonala pětimetrovou hranici, světové maximum vylepšila celkem osmadvacetkrát a posunula je až na 506 cm. Získala dva tituly mistryně světa (2005 a 2007), vyhrála olympijské hry v Aténách 2004 a Pekingu 2008, ale vloni v Londýně skončila až třetí. Oproti dřívějším vyjádřením už nechce zůstat u atletiky do her v Riu a prý to oznámila i ostatním ruským tyčkařkám.

"Jsem o deset let starší než vy, tak pokračujte sami. Můžete navázat na moji práci," vzkázala soupeřkám. Na šampionátu v Moskvě se chce důstojně rozloučit a bojovat o titul, byť její někdejší suverénní nadvláda je pryč. V letošních tabulkách je třetí výkonem 478 cm. "Budu bojovat s tyčí i sama se sebou. A od diváků očekávám obrovskou podporu, potřebuji cítit jejich energii a důvěru," uvedla Isinbajevová.

Reklama