Hlavní obsah

WADA: Ať s dopujícími sportovci trpí i jejich realizační týmy

Prezident Světové antidopingové agentury (WADA) John Fahey chce zavést zatím nespecifikovaná opatření, která by pomohla usvědčit trenéry, agenty, fyzioterapeuty či výživové poradce z podílu na dopingových případech sportovců.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Dva nedávní hříšníci. Tyson Gay (druhý zleva) a Asafa Powell (první vpravo) v závodu na 100 metrů na Diamantové lize v Lausanne.

Článek

Reagoval tak na aktuální kauzu slavných světových sprinterů Tysona Gaye z USA, dvojnásobného mistra světa, a bývalého světového rekordmana z Jamajky Asafy Powella, kteří měli pozitivní dopingové testy a oba se brání tím, že jim zakázané prostředky dával bez jejich vědomí někdo jiný.

WADA i proto chce zavést nový a přísnější antidopingový kodex. "Měl by to být o dost efektivnější kodex, který se bude týkat i bezprostředního okolí sportovce - trenérů, agentů či masérů," řekl Fahey britskému deník The Independent. "Bude v něm, že všichni mohou být spojeni s dopingem sportovce," uvedl prezident WADA.

Nová pravidla budou představena v listopadu a pokud budou schválena, měla by vstoupit v platnost v roce 2015. Vztahovat by se mohla i na dopingové případy z minulosti.

Reklama