Hlavní obsah

Bolt při návratu do Londýna ujišťoval, že doping u něj nehrozí

Londýn

Usain Bolt po dopingových skandálech Američana Tysona Gaye a skupiny jamajských atletů v čele s další sprinterskou hvězdou Asafou Powellem přesvědčuje veřejnost, že on se zakázanými látkami nepodvádí. Dopingu byla věnována velká většina jeho tiskové konference před pátečním startem na stovce na Diamantové lize v Londýně, kde vloni Bolt ovládl olympijské hry, a světový rekordman na ní opakovaně prohlásil, že je "čistý".

Foto: Paul Hackett, Reuters

Jamajský sprinter Usain Bolt

Článek

Bolt tvrdí, že mu veřejnost může nadále věřit. "Jak dlouho sledujete Usaina Bolta? Možná od roku 2008?" odpověděl jednomu z novinářů na takový dotaz. "Kdybyste sledovali Usaina Bolta od roku 2002, věděli byste, že dělám fenomenální věci od svých patnácti let. V patnácti jsem byl nejmladší člověk, který vyhrál juniorské mistrovství světa, v sedmnácti jsem vytvořil juniorský světový rekord, lámal jsem rekordy v každém závodě, který jsem běžel. Jsem tady, abych inspiroval lidi. Byl mi dán talent, tak s ním nakládám," prohlásil Bolt.

Zopakoval, že nedovolené podpůrné prostředky nepoužívá, a dokazují to podle něj časté dopingové kontroly, kterým je podrobován. "Jsem neustále testován, už je to v mém životě běžná věc," prohlásil Bolt.

Řekl také, že jako každý sportovec užívá vitamíny, ale vyhýbá se výživovým doplňkům a podobným preparátům. Aby nepožil něco nepovoleného, jak se to podle některých spekulací stalo Powellovi a spol., o to se stará celý tým lidí, třebaže ve výsledku je v případě pozitivního testu zodpovědný vždy atlet sám. "Člověk musí dávat pozor, co jí. Je třeba být opravdu velmi opatrný, ale já mám skvělý tým, na který se spoléhám. Samozřejmě jsem na něm závislý a musím mu důvěřovat. A já vím, že jsem čistý," pokračoval šestinásobný olympijský vítěz.

Pozitivní testy nejrychlejšího muže sezony Gaye a bývalého světového rekordmana Powella podle něj poškodily atletiku jako takovou. Příliš ale kauzy nechtěl komentovat. Powellovi prý pouze při krátké komunikaci popřál hodně sil. "Je to (pro sport) krok zpátky a velký problém. Nemohu se tím ale zabývat, musím vypustit, co dělají ostatní, a soustředit se na sebe. Mám před sebou mistrovství světa, pokusím se běžet rychle a snad pomohu lidem zapomenout na to, co se stalo," prohlásil Bolt.

Reklama

Související témata: