Hlavní obsah

Vyhrál, přesto se zlobil. Musím explodovat, jinak budu na šampionátu pátý, naříkal Bolt

Londýn

Jamajčan Usain Bolt byl po vítězství na stovce při pátečním mítinku Diamantové ligy v Londýně velmi nespokojený se startem. Domnívá se, že pokud podobně odstartuje do závodu i na mistrovství světa v srpnu v Moskvě, může se rozloučit s titulem. V pátek na olympijském stadionu nicméně i tak dosáhl svého letošního maxima 9,85 sekundy a dostal se do čela letošních světových tabulek, neboť výsledky dosavadního lídra Tysona Gaye by měly být po potvrzení dopingu analýzou B z pořadí vyškrtnuty.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Usain Bolt líbá dráhu stadiónu v Londýně po vítězství v běhu na 100 metrů.

Článek
Fotogalerie

Bolt neměl nejhorší výběh z bloků, ještě pomaleji na výstřel zareagovali další dva sprinteři, jenže světovému rekordmanovi nevyšly první kroky, akcelerace byla pomalá. Před ním bylo po startu hned několik soupeřů, včetně Michale Rodgerse z USA, Nesty Cartera z Jamajky, Kima Collinse z ostrova Svatý Kryštof a Nevis i v blocích nejrychlejšího Brita Dwaina Chamberse. Bolt ale všechny předběhl tradičně silným finišem.

Bolt: Takový start a s titulem je konec

"Ale jestli takhle vyběhnu z bloků na mistrovství světa, tak se s titulem můžu rozloučit a budu tak pátý," prohlásil po výkonu v Londýně, kde loni získal tři olympijská vítězství. "Rozhodně to je věc, na které musím zapracovat a kde mám hodně prostoru ke zlepšování. Nesmím být tak letargický, naopak po výstřelu musím explodovat," uvedl Jamajčan.

Starty představují pro vysokého sprintera problém po celou jeho kariéru. V úvodu závodu většinou není nejrychlejší, proto je jeho silnější tratí dvoustovka, kde mu nikdo v absolutní rychlosti nestačí. Před dvěma lety navíc ve finále MS v Tegu na stovce start ulil a byl diskvalifikován.

Šampionát se rychle blíží

"Musím na tom zapracovat hodně rychle, není moc času," řekl s připomínkou, že rozběhy jsou v Moskvě na programu hned první den 10. srpna.

"Můj kouč mi často říká, že nejsem dobrý v blocích a nikdy nebudu, že se prý mám soustředit hlavně na svůj kvalitní běh. Ale takovou chybu, kterou jsem udělal tady, v Moskvě nemůžu zopakovat," pokračoval Bolt. "Vím, jakou chybu jsem udělal na minulém mistrovství světa, a na olympiádě to bylo dobré. Už jsem se s tím jednou srovnal, dokážu to znovu," ujistil.

Jamajčan běžel v Londýně mimo olympijské hry vůbec poprvé, neboť britská vláda dala atletům výjimku, takže nemusejí platit vysoké daně z odměn i ze startovného, které se v případě Bolta, jenž bude i na startu štafety na 4x100 metrů, pohybuje kolem 500 000 liber. "Jestli ještě někdy přijedu? To bude záležet na daňové situaci," usmál se fenomenální sprinter, ale vážněji už doplnil: "Byl to skvělý závod, miluju to tady, fanoušci byli výborní, připomnělo mi to loňskou famózní olympiádu," dodal Bolt.

Reklama

Související témata: