Hlavní obsah

Rodinné nebezpečí z Ruska. Po Abakumovové hrozí Čechům její muž

Moskva/Praha

Světová rekordmanka Barbora Špotáková se v těchto dnech v Nymburce teprve pozvolna chystá na návrat po mateřské pauze plánovaný na příští rok, a tak ji výkonnost její letité rivalky Marii Abakumovové nemusí příliš trápit.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Dmitrij Tarabin poslal celé oštěpařské elitě pořádnou výzvu, vždyť 88,84 metru už dva roky nikdo nehodil.

Článek

Přesto v Rusku číhá nebezpečí, které ohrožuje zlaté ambice českého oštěpu na světovém šampionátu v Moskvě. A přímo v rodině úřadující mistryně světa z Tegu Abakumovové! Obhájce prvenství v Diamantové lize Vítězslava Veselého totiž na čele letošních světových tabulek vystřídal Dmitrij Tarabin, od loňského roku manžel slavnější krajanky.

Lužniky mu svědčí

Při domácím šampionátu si ruští atleti testovali moskevský stadión Lužniky, kde se přesně za dva týdny začne bojovat o světové medaile. A Tarabinovi zjevně svědčí, vždyť osobní rekord si poslední pokusem vylepšil o tři metry na 88,84 m. Tak daleko už dva roky nikdo nehodil!

„Jsem unavený z přípravy na mistrovství světa, takže jsem takový výkon nečekal,“ řekl webu atletické federace IAAF.  Jednadvacetiletý Tarabin (o šest let mladší než jeho manželka) měl dosud v kolonce největších úspěchů zapsaný triumf na letošní universiádě v Kazani.

Teď má šanci přidat ještě výraznější. „Sektor včetně rozběhu je tu úžasný, ideální pro dlouhé hody,“ očekává kvalitní a napínavou soutěž při mistrovství světa.

Maria největší fanynkou

„Pouštěl jsem si videa z olympiády, která tu byla v roce 1980. Bylo to úžasné, doufám, že i teď se stadión takhle zaplní,“ přál si nový lídr letošních tabulek Tarabin. Určitě ho znovu podpoří i jeho nejvěrnější fanynka, tak jako při ruském šampionátu.

„Viděl jsem Mariu na tribuně a cítil její podporu,“ pochvaloval si Tarabin. Abakumovová mu svoji výkonností zdatně sekunduje, i ona vede letošní tabulky výkonem 69,34 m.

Světové oštěpařské tabulky za roky 2012 a 2013
88,84 Tarabin (Rus.)24. 7. 2013
88,34 Veselý (ČR)8. 8. 2012
87,79 Ruuskanen (Fin.)26. 8. 2012
87,60 Pitkamäki (Fin.)17. 8. 2012
86,50 Vasilevskis (Lot.)8. 6. 2012

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články