Hlavní obsah

Pojedu na mistrovství světa a s Obergföllovou a spol. to sekne, baví se Špotáková

Nymburk

Ráno chodí běhat po lesích v okolí Nymburka, občas si jde hodit oštěpem a vášnivě u toho diskutuje s koučem Janem Železným. Nebýt vycházek s kočárkem, málokdo by poznal, že Barbora Špotáková nepatří do skupinky atletů, která se chystá na mistrovství světa v Moskvě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpařka Barbora Špotáková se svým přítelem Lukášem a synem Jankem.

Článek
Fotogalerie

Dva měsíce po narození syna Janka se připojila ke své tréninkové skupině. „Překvapila mě, myslel jsem, že na tom bude hůř,“ pochvalně ohodnotil kondici své svěřenkyně Železný.

Váhově si polepšila

Špotáková se nemohla oštěpu po desetiměsíční pauze dočkat. „První hody byly zvláštní, ale musím říct, že si tělo vzpomene, i když je člověk celkově trochu povolený, jak se po porodu rozvolňují kyčle,“ popisovala své rozpoložení dvaatřicetiletá atletka. „Ale váhově jsem na tom líp než před porodem,“ libuje si.

Trenér ostatně její comeback s nadsázkou přirovnal k návratu po lehčím zranění. „To jsem na tom lépe, vždyť já do poslední chvíle chodila po kopcích, ta ztráta není velká,“ ujišťuje světová rekordmanka. S jednou výjimkou. „Byla jsem v posilovně a chtěla jít cviky na břicho. Ale tam asi žádné svaly nejsou,“ usmívá se.

Dokonce při debatách s trenérem přišlo na přetřes i téma, jak by to asi vypadalo, kdyby Špotáková odjela na mistrovství světa do Moskvy, kde jako úřadující vítězka Diamantové ligy má právo startu. Byť to reálně samozřejmě nepřicházelo v úvahu.

Do měsíce na 60 metrech

„Ale byl by to dobrý fór. Jen kdyby se tam chtěla přijet podívat,“ baví se Železný představou, jak by reagovaly soupeřky. „Ženská sportovní mentalita je jiná, s některými by zamávalo, kdyby přišla na rozcvičovací stadión. To by byl šok, asi by to neunesly,“ tuší trojnásobný olympijský vítěz.

„Bylo by zábavné vidět ty jejich obličeje, s Christinou by to seklo,“ přidává Špotáková v narážce na německou rivalku Obergföllovou, která chce využít letošní absence české oštěpařky k premiérovému velkému zlatu.

A jak by mohl vypadat návrat po dvou měsících od porodu v reálu? „Bára by dopadla špatně, byla by rozbitá,“ tuší Železný. „Ale do měsíce by se dostala na 60 metrů,“ je si jistý.

Reklama

Související témata: