Hlavní obsah

Šestistovka proti Farahovi? To by se Bolt musel chtít potrápit, tvrdí experti

Nymburk/Praha

Karty jsou před Moskvou rozdány jasně. Usain Bolt by podle prognóz měl být králem sprinterů, Mo Farah vytrvalců. Alespoň tomu tak bylo před rokem na olympiádě v Londýně.

Foto: Lionel Cironneau, ČTK/AP

Mo Farah by pro Bolta byl minimálně velmi zdatným soupeřem.

Článek

Jenže jak by to vypadalo, kdyby se jejich atletická veličenstva střetla na neutrálním území? Možná již brzy se dočkáme zajímavého experimentu. Zatím může být téma souboje jamajského rychlíka s britskou (původně somálskou) mašinou předmětem debat a sporů na atletické akademické půdě.

Ta myšlenka není nová, v minulých letech se podobně spekulovalo o Boltově souboji na třístovce s keňským světovým rekordmanem na půlce Davidem Rudishou. Teď hodil Jamajčanovi rukavici Farah během rozhovoru pro stanici Sky Sports.

Boltova reakce? „Beru jakoukoliv výzvu.“ Britský olympijský vítěz na 5000 i 10 000 metrů navrhl, že by souboj měl charitativní podtext a distanci by zvolili fanoušci internetovým hlasováním.

Bookmakeři věří sprinterovi

Jako nejreálnější se jeví souboj na 600 metrů. Cokoliv kratšího by hrálo ve prospěch Bolta, jenž doma na Jamajce v úvodu sezóny běhává čtvrtku a na Zlaté tretře absolvoval před třemi lety třístovku. Farah, jenž ukázal rychlost překonáním evropského rekordu na patnáctistovce v Monaku, by zase měl navrch na delších tratích.

Bookmakeři nelenili a už vypsali kurzy. Víc věří Boltovi, na něhož by vsadili i deníkem Právo oslovení experti. „Bolt by vyhrál. Počkal by si na závěr a tam by neměl šanci ani rychlý Farah,“ odhaduje atletický manažer Alfons Juck. „Pro Faraha by asi bylo jedinou šancí zkusit od začátku utéct, u Bolta by pak hrozilo, že to přepálí,“ myslí si.

Podobného názoru je i kouč Zuzany Hejnové a dalších špičkových atletů Dalibor Kupka. „Kdyby se Bolt rozběhl, tak ho nikdo nenajde. Vyhrál by,“ tvrdí, ale upozorňuje na riziko svého tipu: „Nesměl by se na to vykašlat, moc nevěřím, že by se chtěl tolik potrápit.“

Maslák sází na vytrvalce

Bolt se netají nechutí k tréninkům dlouhých sprintů, čtvrtkařská příprava totiž bolí výrazně víc. I to je důvod, proč mistr Evropy na 400 m Pavel Maslák jasně favorizuje Faraha.

„Šestistovka už je hodně drsná, tolik by Bolt rychle neodběhl. Čtvrtkaři ještě zvládnou pětistovku, ale šestistovka je i na ně dost, s půlkaři už by prohráli. A Mo Farah je rychlý, to ukázal na patnáctistovce,“ tvrdí Kupkův svěřenec.

Je však otázkou, jestli k avizovanému souboji vůbec při nabitém programu dojde. Výhodou je, že oba atleti jsou ve stejné manažerské skupině, nevýhodou nedobrá zkušenost s těmito „srovnávacími“ závody.

Zábava nebo cirkus?

Když se v roce 1997 měli slavně utkat olympijský vítěz na stovce Donovan Bailey a světový rekordman na čtvrtce Michael Johnson na stopadesátimetrové trati, stadión v Torontu naplnilo 30 000 diváků.

Jenže Johnson v půlce závodu odstoupil pro zranění, a tak byl Kanaďanův triumf formalitou. „Tohle už není sportovní zábava, ale spíš cirkus,“ kritizoval akci tehdejší prezident IAAF Primo Nebiolo.

Spraví reputaci exhibicím souboj Faraha s Boltem? „Podle zákulisních informací k němu spíš nedojde. Teď jsou oba koncentrovaní na Moskvu, takže to není téma. Možná příští rok by mohlo být více prostoru, ale spíš bych to viděl jako charitativní akci,“ odhaduje manažer Juck.

Kdo by zvítězil na trati 600 metrů?
Usain Bolt
50,1 %
Mo Farah
49,9 %
Celkem hlasovalo 2181 čtenářů.

Reklama