Hlavní obsah

Skončí Isinbajevová? Ještě není tak stará, aby to zabalila, tvrdí Svobodová

Praha

Rusko nebývá zemí, kam sportovci vyrážejí s nadějí na počasí optimální pro jejich výkony. Tyčkařka Jiřina Svobodová ale už letos při závodech zažila četné květnové lijáky, vysilující vedro při Pražské tyčce i nebezpečný vichr při mistrovství Evropy družstev v Dublinu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tyčkařka Jiřina Svobodová.

Článek

A tak je před odletem na mistrovství světa jejím základním přáním: „Ať si pěkně zaskáču v dobrém počasí, protože to letos moc nevychází, chytla jsem snad dva závody bez deště. Pak snad předvedu nějaký dobrý výkon.“

Pořád se hledá

V letošních tabulkách patří úřadující mistryni Evropy třinácté místo s výkonem 462 cm, byť některé z lépe postavených soupeřek v Moskvě budou chybět.

„V halové sezóně jsme měnili pár věcí v technice a srovnala jsem se až na poslední dva závody. Pak jsme upravovali další věci a pořád se nějak hledám. Na tréninku se mi povede jeden skok z deseti, ale v závodě mám vždycky jen tři pokusy,“ připomíná svěřenkyně svého otce Františka Ptáčníka a Zdeňka Lubenského.

Posledních čtrnáct dnů strávila přípravou v rodné Plzni. „Odvedli jsme dobrý kus práce, poladili formu a poslední tréninky už vypadaly dobře. Ani se zdravím by neměl být problém,“ kvituje Svobodová.

Ruska může vyhrávat ještě dlouho

V Moskvě bude ženská tyč jednou z nejsledovanějších disciplín, domácímu publiku se předvede nejvýraznější postava historie této disciplíny Jelena Isinbajevová. A pak by si jedenatřicetiletá světová rekordmanka ráda dopřála mateřskou pauzu, v některých svých vyjádřeních naznačovala, že možná skončí úplně.

„Má za sebou nabitou kariéru, šest let skákala skoro každý závod světové rekordy, motivace asi není taková. Ale podle mě ještě není tak stará, aby to zabalila. Když bude skákat 480 centimetrů, občas k pěti metrům, může vyhrávat ještě hodně dlouho. A byla by škoda se vzdát olympiády v Riu,“ myslí si Svobodová.

Finále tyčkařek je v Moskvě na programu příští týden v úterý.

Reklama