Hlavní obsah

Tiché siláky nakopnou i sázky s trenérem

Michal OsobaPrávo

Když se před dvěma lety Petr Stehlík přesouval z pozice dlouholeté české koulařské jedničky do role trenéra, nečekal, že se mu v tak krátké době podaří vybudovat vrhačskou skupinu, s níž bude útočit na medaile z vrcholných akcí.

Foto: Aleš Gräf

Koulaři Ladislav Prášil (vlevo) a Martin Stašek, účastníci mistrovství světa ze skupiny Petra Stehlíka.

Článek

Na mistrovství Evropy do 23 let v Tampere se před měsícem vešli mezi elitní šestku Tomáš Staněk a Martin Novák, jejich zkušenější parťáky Ladislava Prášila a Martina Staška čekají příští týden boje na „dospělém“ mistrovství světa v Moskvě s nadějemi finálovými a v případě Prášila i medailovými.

„Já byl v závěru kariéry zraněný a na Dukle končil trenér Brabec. Pak postupně přicházeli kluci ke mně do skupiny. Roli trenéra jsem si nejdřív nedokázal představit, ale rozjelo se to líp, než jsem čekal,“ pochvaluje si finalista aténské olympiády Stehlík.

Cechlová inspirací

Na závěr kariéry přešla pod jeho vedení i zkušená diskařka Věra Cechlová. „Kluci viděli, že i takhle úspěšná závodnice je normální člověk, který má chuť makat a na trénincích si i přidávat. Ještě víc je to nakoplo,“ říká Stehlík.

Na rozdíl od hovorné Cechlové si ostatní jeho svěřenci zatím na zájem médií vesměs zvykají. „Je to pro ně nové, ale i Láďa už se otrkává, bere, že to k úspěchům patří,“ vypráví Stehlík.

Právě Prášil je aktuální hvězdou skupiny, ale v roli tahouna se s parťáky střídá. „Kluci se navzájem hecujou, každý je v něčem nejlepší. Tomáš Staněk je největší bojovník, který nedá nic zadarmo,“ porovnává kouč kvarteto svěřenců.

Rivalita? Spíš se vzájemně táhnou

K hecování občas přibudou i sázky, třeba po mistrovství republiky v Táboře se Prášilovi ulevilo, že nemusí kouči platit večeři. „Na domácích mítincích je to pro kluky těžší, protože spolu soupeří vlastně jen ve skupině, občas k tomu přibude Tonda Žalský nebo Honza Marcell, tak se je snažím namotivovat. Ale moc sázek taky nedělá dobře,“ říká Stehlík.

Nebojí se, že by se stejně jako třeba v případě desetibojařů Dvořáka se Šebrlem či překážkářek Hejnové s Rosolovou mohla stát vzájemná rivalita ve skupině neúnosnou?

„Hrozí to vždycky, ale tohle se spíš stává, když přijde někdo nový do skupiny, kde už nějaký závodník delší dobu je. Tady se kluci znají od dorostu, jsou tam dva mladší a dva starší, a tím i výkonnostně lepší, takže se spíš vzájemně táhnou,“ kvituje Stehlík.

Reklama