Hlavní obsah

V Lužnikách opět roste tráva, po třiatřiceti letech ožijí atletikou

Moskva

Po 33 letech se vrcholná atletika vrací do Moskvy. Po částí světa bojkotované olympiádě v roce 1980 se tentokrát na stadiónu Lužniki setká skutečně celá atletická planeta. Vždyť svého zástupce v akci bude mít od soboty do příští neděle rekordních 206 zemí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tyčkařka Jiřina Svobodová se svým nádobíčkem před odletem na atletické MS do Moskvy.

Článek

Stadión vybudovaný v 50. letech za pouhých 450 dnů prošel za poslední roky ráznou proměnou. Atletické soutěže si především vyžádali odebrání umělého trávníku a jeho nahrazení přírodním. Ostatně stejná dočasná procedura provázela i finále Ligy mistrů v roce 2008, v němž Manchester United zdolal Chelsea.

Bagry na dráze

„Vloni jsme s Frantou Fojtem (ředitel Českého atletického svazu - pozn. red.) byli v Moskvě na návštěvě, zrovna tu lepili novou dráhu,“ vzpomíná reprezentační šéftrenér Tomáš Dvořák.

„Pak jsme seděli s organizátory a ptal jsem se jedné paní, kdy tu budou vyměňovat trávník. Zjihla a odpověděla, že až příští rok. Zeptal jsem se, jestli tedy po té nové dráze budou jezdit tou těžkou technikou a paní reagovala: Da,“ s úsměvem vypráví Dvořák.

Stadión Lužniki, který původně nesl jméno Vladimira Iljiče Lenina, je součástí rozsáhlého komplexu, kapacita téměř 80 000 diváků už je na některé dny zcela vyprodána.

Vzdělané publikum

„Myslím, že to bude sportovně vzdělané publikum, ne jako třeba v Americe, kde se na stadión jdou někteří nasvačit a pak se ptají, proč tam zvedají ty praporky,“ věří Dvořák v dobrou atmosféru, kterou umocní spousta domácích medailových nadějí.

Na letišti Šeremetěvo cestující vítají plakáty s ptačím maskotem šampionátu, dost možností zahlédnout upoutávky na mistrovství se nabízí i při zdlouhavém cestování zacpanou Moskvou, byť se nedá říct, že by město šampionátem žilo, Univerziáda v Kazani tu podle místních měla větší propagaci. Okolí stadiónu doznává posledních úprav, staví se stánky, upravuje zeleň.

Česká výprava se s ohledem právě s ohledem na špatnou průjezdnost Moskvou rozhodla odmítnout nabízený hotel Kosmos a zvolila Lužnikám bližší, byť o něco dražší hotel Crowne Plaza a atleti si zatím bydlení nemůžou vynachválit.

Reklama

Související témata: