Hlavní obsah

Moskevské taháky: fenomenální Bolt a rozlučka tyčkařské carevny

Moskva

Devět dnů světového šampionátu v Moskvě přinese spousty nečekaných příběhů, senzačních šampiónů i zklamaných favoritů. Které momenty se vedle bitev českých es vyplatí sledovat?

Foto: Andrew Winning, Reuters

Usain Bolt bude největší hvězdou šampionátu.

Článek

Útok na legendy

Osm zlatých je bilance, na níž dosáhli v historii mistrovství světa jen dva muži: sprinter a dálkař Carl Lewis a jeho čtvrtkařský americký krajan Michael Johnson. Pokud bude stoprocentně úspěšný nejrychlejší muž dějin Usain Bolt, jejich bilanci dorovná. Zatím získal vedle pěti zlatých i dvě stříbra. Jamajský rychlík nevylučuje ani útoky na světové rekordy.

Tajemná Jelena

Dlouho dopředu vyhlašovala Jelena Isinbajevová, že mistrovství světa v Moskvě pro ni bude rozlučkou s veleúspěšnou atletickou kariéru. V poslední době ale stále častěji zmiňuje variantu, že se rozloučí jen načas a po mateřské přestávce se pokusí vrátit k závodění. Každopádně start tyčkařské carevny bude jedním z vrcholů šampionátu, sama rodačka z Volgogradu se těší, jak velkou část publika vytvoří její příbuzní a kamarádi. Ostatně i na logu šampionátu je vyobrazena copatá tyčkařka... Těžkými soupeřkami pro Isinbajevovou však budou vedoucí žena letošních tabulek Kubánka Yarisley Silvaová a halová světová rekordmanka Jennifer Suhrová z USA.

Kubánec v ohrožení

Sto tisíc dolarů coby odměna za světový rekord se může vyplácet i v disciplíně, kde by to ještě před pár měsíci nikdo nečekal. Mužská výška je letos ozdobou většiny mítinků Diamantové ligy, po dvaceti letech se o vítězství bojuje na výškách přesahujících 240 centimetrů! Hlavní adepti na zdolání letitého světového rekordu Kubánce Javiera Sotomayora 245 cm? Ukrajinec Bohdan Bondarenko, který už se o přepsání historického maxima nadějně pokoušel, a Katařan Mutaz Barším, byť oba během sezóny pronásledovaly menší zdravotní problémy.

Triple double

Na milník známý spíše z basketbalových utkání se může podařit dosáhnout somálskému rodákovi Mo Farahovi. Britský reprezentant dokázal vyhrát obě nejdelší tratě běhané na dráze při mistrovství světa v Tegu 2011 i slavně na loňské olympiádě v Londýně před domácími fanoušky. I teď má políčeno na triumf na pěti- i desetikilometrové trati, byť mu plány chtějí na obou distancích překazit mladí Etiopané. Formu Farah prokázal v Monaku evropským rekordem na pro něj téměř sprinterské trati 1500 metrů, předvede fanouškům své tradiční vítězné gesto Mobot se sepnutýma rukama nad hlavou dvakrát i v Moskvě?

Reklama