Hlavní obsah

Nejčistší stovka v historii mistrovství světa? Bolt a spol. bojují o návrat důvěry

Moskva

Stín četných dopingových afér poskvrní i dnes startující atletické mistrovství světa v Moskvě. Hvězd, které pozitivní test do Ruska nepustil, je řada. Jejich největším úbytkem utrpěla nejsledovanější disciplína, mužská stovka.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Navrátí Usain Bolt stovce důvěru?

Článek

Podle některých bude nedělní finále smutnou podívanou bez přistižených es Tysona Gaye či Asafy Powella (jenž se však na stovce stejně nekvalifikoval). Jiný úhel pohledu ale může být ten, že by se v Moskvě po čistce mezi hříšníky mohla běžet nejčistější stovka v historii mistrovství světa.

Všichni jsou testováni

„Může to tak být, tady jdou na testy opravdu všichni,“ říká sprinterský kouč Luděk Svoboda. Atletům je přímo na hotelu k dispozici laboratoř, kde odevzdají krevní vzorek. „Už to tak fungovalo v Tegu, hodnoty v biologických pasech se porovnávají,“ vysvětluje Svoboda. Velký výkyv pak může signalizovat užití zakázaných látek.

Pověst možná nejčistšího finále v historii ale může značně utrpět. Největším soupeřem Usaina Bolta by totiž podle papírových předpokladů měl být Justin Gatlin. A Američan má za sebou hodně černou dopingovou minulost se dvěma prohřešky.

Gatlinův triumf? Špatně pro atletiku

„Pro atletiku by nebylo dobře, kdyby vyhrál. Když je na šampionát vystavený stop tolika sprinterům kvůli dopingu a teď by vyhrál někdo, kdo byl v dopingu namočený skoro nejvíc? To by bylo divné,“ domnívá se Svoboda.

Usain Bolt je i podle olympijského vítěze z Atlanty 1996 Donovana Baileyho mužem, který může vrátit stovce důvěru. „Tahle disciplína bude vždycky sledovaná, ať se děje, co se děje. Každý bude chtít vidět, co Usain předvede a jestli ho někdo potrápí,“ tvrdí. A potrápí? „Ne. Může mezi startem a cílem udělat sto chyb a stejně vyhraje,“ tvrdí Kanaďan Bailey.

Ale světové rekordy?. „Letos na to nevypadá. Přijde mi, jakoby zestárl, možná je línější na tréninky. Ale v konkurenci borců, na něž si věří, podle mě jasně vyhraje,“ tvrdí Svoboda.

Reklama