Hlavní obsah

Ulitý start Bolta nevyděsil. Hvězdný sprinter s vážnou tváří proklusal do semifinále

Michal Osoba (Moskva)Právo

Divákům na olympijském stadiónu v Lužnikách na chvíli zatrnulo. Na úplný závěr sobotního programu se poprvé na mistrovství světa představil hvězdný Jamajčan Usain Bolt a startérova pistole vystřelila dvakrát na znamení ulitého startu. Na rozdíl od finále minulého šampionátu v Tegu ale nebyl na vině Bolt, jamajský rychlík si při opakovaném startu pohlídal postup z rozběhu.

Foto: Phil Noble, Reuters

Jamajčan Usain Bolt (vpravo) mohl zůstat v klidu, červenou kartu za ulitý start v rozběhu stovky na MS v Moskvě viděl Kemar Hyman z Kajmanských ostrovů.

Článek
Fotogalerie

Bolt se představil v novém jamajském dresu, ale divákům svá tradiční gesta nepředváděl. Před startem nasadil vážnou tvář a jen dvakrát „pojágrovsku“ zasalutoval. Stadión byl zaplněný jen zhruba ze dvou třetin, davové šílenství světový rekordman nevyvolal, i když měl ze všech sprinterů jednoznačně největší ohlas, když za hudby Boba Marleyho přicházel ke startu.

Ve třetí dráze se nenechal rozhodit ulitým startem Hymana z Kajmanských ostrovů, při druhém startu měl slušnou reakci 0,155 s. „Ten ulitý start mě neovlivnil. V Tegu jsem udělal chybu, ale teď jsem byl maximálně soustředěný,“ ujišťoval nezvykle seriózní Bolt.

První desítky metrů tradičně neměl oslnivé, ale postupně si vybudoval náskok, který mu dovolil závěr vypustit a doklusat. Časomíra ukázala v protivětru 0,4 m/s čas 10,07 s, kterým byl sedmý ze všech sprinterů.

Primát získal Gatlin

To však nemusí nic znamenat, v nedělním semifinále (17:05) a zejména finále (19:50) už bude Bolt přinucen ukázat více ze svého umění. „S rozběhem jsem spokojený, šlo to hladce. Už se těším na neděli,“ prohlásil šestinásobný olympijský vítěz.

Na primát prvního muže, který na ruském území zaběhne stovku pod deset vteřin, ale už nedosáhne. Ten získal jeden ze spolufavoritů Justin Gatlin, který doběhl v čase 9,99 s, v dalším rozběhu ho ještě o setinu pokořil Mike Rodgers, tedy dva američtí sprinteři, kteří byli v minulosti potrestáni za doping.

„Je to rychlá dráha, možná ještě rychlejší než v Londýně,“ chválil modré mondo v Lužnikách Rodgers.

Reklama

Související témata: