Hlavní obsah

Svobodová prošla do finále s nejdelším jménem na stadiónu

V tyčkařské kvalifikaci vynikala Jiřina Svobodová svými výkony, když všechny potřebné výšky zdolala na první pokus, ale i jménem na startovním čísle, které muselo být rozepsáno do dvou řádek: Ptáčníková-Svobodová.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Tyčkařka Jiřina Svobodová při kvalifikaci na MS v Moskvě.

Článek

Po svatbě jste si přitom nechávala jen své nové příjmení.

Já to nechápu. Mám tam nejdelší jméno na stadiónu, co kdy bylo. Já jsem si schválně nedala dvě příjmení. Ale někdo prý vede statistiky pod mými oběma jmény. Je mi to jedno. Tak bude úspěch pod oběma jmény. Svobodová bude příště. (úsměv)

K úspěchu jste nakročila hladce zvládnutou kvalifikací:

Úplně hladký postup to nebyl. Na 430 jsem sice předvedla krásný skok, ale 445 bylo s hodně velkým štěstím. Pak 455 už zase byl docela dobrý pokus a jsem ráda, že už se neskákalo 460, už jsem se s tím tak nějak uspokojila a propočítávalo se, kdo skočil a kdo ne.

Situace byla celkem nepřehledná.

Němka Hingstová vynechala 455 a řešilo se, jestli máme skákat všechny, nebo jen ona. Jednou nám řekli, že skáčeme všechny, pak že jen ty, co skočily 455 až na třetí pokus... Trenér mi říkal, ať si skočím a vyzkouším sektor, ale pak přišel rozhodčí a říkal že, skáče jen Němka. Tím líp, aspoň se pošetřily síly na finále.

Ale sektor jste i během těch tří pokusů vyzkoušela.

Já za to byla hrozně ráda. Michal Balner s Honzou Kudličkou mi předtím řekli pár věcí, na které si mám dávat pozor. Jsem ráda, že mě na to připravili, třeba Řekyně Ledákiová měla hodně ošklivý pád.

V úterý na finále má pršet.

Mě to nepřekvapuje.

Jan Kudlička by si déšť na finále přál, vám vloni v Helsinkách také svědčil.

Kudla je blázen, já měla letos snad každý závod v dešti a to je úplně jiné skákání.

Jak atmosféru závodu ovlivňuje start domácí hvězdy Jeleny Isinbajevové?

Ona byla ve druhé skupině, já nesledovala, jak moc velké měla ovace, když skočila. Přišlo mi ale, že v Londýně, když skočily Britky, se stadion klepal víc. Dneska ani nevím, kdo všechno je ve finále. Vím, že Polka Rogowská vypadla, jinak jsem jela sama na sebe.

Ze své sezóny jste zatím neměla moc dobrý dojem, zvedla jste si sebevědomí?

Pořád si věřím, že můžu skočit vysoko. Dnes jsem se opravdu chytla, měla jsem z toho skákání radost. Když jsem viděla skoky po minulých závodech, tak jsem se vždycky styděla, že se na to někdo musel koukat. Nechci říct, že se mi zvedlo sebevědomí, ale začíná mě zas bavit závodit.

Reklama