Hlavní obsah

Melich odstartuje kladivářský boj o zlato. Medaile leží na 80 metrech, tvrdí kouč

Moskva

V půl sedmé večer českého času vstoupí jako první do kladivářské klece a dostane šanci soupeře zastrašit hned úvodním hodem soutěže. Lukáš Melich byl letos v každé soutěži na stupních vítězů, pokud svoji výsledkovou sérii dodrží i v Moskvě, získá první českou světovou kladivářskou medaili v historii.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Lukáš Melich při svém jediném kvalifikačním pokusu na MS v Moskvě. Do kladivářského finále postoupil zcela hladce.

Článek

Trenér Dušan Král je před finále optimistou. „Letos má opravdu velikánskou formu. Věřím, že to dobře dopadne,“ neskrývá kouč.

Melich postoupil z kvalifikace druhým nejdelším hodem 78,52 m, lepší byl jen Maďar Krisztián Pars. „Ale myšlenky na medaili neprožívám. Chci, aby si ze závodu odnesl stejně dobrý pocit jako z předchozích mítinků,“ mluví Král v podobném duchu jako jeho svěřenec.

První pokus naznačí

Mnohé může naznačit už první pokus, byť Melich obvykle hází nejdál až v dalších sériích. „Když Lukáš předvede hod jako v kvalifikaci a ještě ho technicky vylepší, bude to dobré,“ je přesvědčený trenér. „Když to bude kolem 78,5 metru, ostatní možná znervózní. Pokud by to bylo 75 metrů, tak ne,“ vypočítává Král, jenž je zároveň Melichovým strýcem.

Kolik ale bude třeba na stupně vítězů? „Pokud hodí 80 metrů, myslím, že není co řešit, ta bude rozhodující,“ věří trenér. Tuto hranici už Melich letos překonal třikrát, v této sezóně se to povedlo i Parsovi, Rusovi Sergeji Litvinovovi a Dilšodovi Nazarovovi z Tádžikistánu. „Ale pro mě je hlavní favorit na zlato Primož Kozmus,“ věří Král olympijskému vítězi z Pekingu.

Psycholožku už tolik nepotřebuje

Dokoná Melich své odražení ode dna po loňském kvalifikačním výpadku na mistrovství Evropy v Helsinkách? K následnému šestému místu na olympiádě mu výrazně pomohla spolupráce s psycholožkou Zdeňkou Sládečkovou.

„Jsou spolu v telefonickém kontaktu, ale už ne každý den,“ popisuje Král. „Už má hlavu jinak nastavenou, olympiáda ho strašně postavila na nohy a paní psycholožku už nepotřebuje tolik jako po mistrovství Evropy,“ vysvětluje trenér.

Reklama

Související témata: