Hlavní obsah

V úterý jsou na MS ve finále Svobodová a Maslák, poběží i Hejnová

Moskva

Tyčkařku Jiřinu Svobodovou čeká v úterý na mistrovství světa v Moskvě velmi sledovaný závod, na jehož startu bude i největší domácí hvězda Jelena Isinbajevová. Do finále běhu na 400 metrů nastoupí čtyřstovkař Pavel Maslák, který se v semifinále zaskvěl českým rekordem 44,84, druhý krok za zlatou medailí by měla udělat Zuzana Hejnová, jež byla nasazena do prvního, papírově o dost jednoduššího semifinále závodu na 400 metrů překážek.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Tyčkařka Jiřina Svobodová v Moskvě

Článek

Maslák postoupil mezi nejlepší osmičku na MS jako vůbec první český sprinter v historii. "Udělám to samé, napálím to," slíbil Maslák po semifinále. Životní závod poběží v první dráze v 19:50 SELČ.

Hejnová měla po rozběhu štěstí i v druhém kole. V 17:05 nastoupí do čtvrté dráhy a nemělo by ji minout finále, kam budou mít právo postoupit tři běžkyně přímo a dvě s časem. Proti ní se postaví ze silnějších překážkářek jen Dalilah Muhammadová z USA.

Zato Denisa Rosolová měla smůlu. V jejím semifinále je druhá žena světových tabulek Perri Shakesová-Draytonová z Británie, Američanka Lashinda Demusová, stříbrná žena z olympijských her v Londýně, Bulharka Vanja Stambolovová či olympijská vítězka Natalja Anťjuchová, byť není úplně ve formě.

"Ti mi dávají, teda, až jsem se musela smát," utrousila Rosolová při pohledu do startovní listiny. "Ale nevadí, pokud chci být dobrá, musím běžet rychle tak jako tak, takže se budu soustředit na sebe a ono to půjde," věřila.

Přitáhne Isinbajevová diváky?

Organizátoři doufají, že právě úterní večer a boj světové rekordmanky a dvojnásobné olympijské vítězky Isinbajevové o návrat na světový trůn po šesti letech přiměje ruské diváky konečně zaplnit olympijský stadión do posledního místa, což se v Moskvě ještě nestalo.

Isinbajevová vyhrála MS v Helsinkách 2005 a Ósace 2007, ale poslední dva šampionáty se jí nevydařily. V Berlíně 2009 nezdolala základ a před dvěma lety v Tegu byla šestá. Po Moskvě si chce dát rok mateřskou pauzu, některé zprávy dokonce hovořily o konci její kariéry, což ale Isinbajevová v Moskvě po kvalifikaci popřela.

Úřadující mistryně Evropy z loňských Helsinek Svobodová zvládla skvěle kvalifikaci a měla jen tři platné pokusy, čímž pošetřila síly. Její úspěšný skok přes 455 cm ji po zatím nepříliš vydařené sezoně uklidnil.

V úterý skončí soutěž sedmibojařek s českou rekordmankou Eliškou Klučinovou, kvalifikace ve skoku do výšky čeká od 7:50 SELČ Jaroslava Bábu. O 15 minut dříve odstartují svůj chodecký závod Anežka Drahotová a Lucie Pelantová.

Program na úterý 13. srpna:
7:30 dálka ženy (sedmiboj - Klučinová),
7:35 20 km chůze ženy (A. Drahotová, Pelantová),
7:50 výška muži - kvalifikace (Bába),
8:20 5000 m muži - rozběhy,
9:10 oštěp ženy (sedmiboj - Klučinová),
9:25 trojskok ženy - kvalifikace,
10:25 oštěp ženy (sedmiboj - Klučinová),
17:00 disk muži - FINÁLE,
17:05 400 m př. ženy - semifinále (Hejnová, Rosolová),
17:35 tyč ženy - FINÁLE (Svobodová),
17:40 400 m př. muži - semifinále,
18:10 800 m ženy (sedmiboj - Klučinová)
18:40 1500 m ženy - semifinále,
19:10 800 m muži - FINÁLE,
19:25 3000 m př. ženy - FINÁLE,
19:50 400 m muži - FINÁLE (Maslák).

Reklama