Hlavní obsah

Melich už má na krku medaili. Co se změnilo? Jen mě trochu bolela hlava, culil se

Moskva

První den se mohl titulovat jako medailista z mistrovství světa. Před devatenáctou hodinou moskevského času kladiváři Lukáši Melichovi pověsili na krk bronzovou medaili, premiérový velký kov jeho kariéry.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Kladivář Lukáš Melich se světovým bronzem z Moskvy u maskota olympijských her 1980.

Článek
Fotogalerie

Co se pro dvaatřicetiletého atleta změnilo? „Pořád stejné, jen mě trochu bolela hlava, ale už to přešlo,“ culil se Melich.

Zůstali na hotelu

Podle svého plánu medaili slavil s koulařským trenérem Petrem Stehlíkem v hotelu Crowne Plaza, kde je česká výprava v Moskvě ubytovaná. „Nikam jsme nevandrovali. Bylo to decentní, úměrné medaili a tomu, že za týden mám další závody,“ ujišťoval.

Po sezóně prý přijde větší oslava. „Domlouvali jsme se s Láďou Prášilem a Víťou Veselým, že bychom udělali něco soukromě po sezóně.“ Party tři medailistů z mistrovství světa? Koulaře Prášila by mělo čekat finále v pátek, oštěpaře Veselého o den později. „Abychom to nezakřikli, ale bylo by skvělé, kdyby se to povedlo,“ připouští Melich.

Na mobilu si v pondělí přečetl přes sto gratulací, volal rodině do Semil. „Myslím, že na tom byli hůř než já,“ smál se. „Závod promítali na plátně a sešlo se tam prý asi třicet lidí,“ tlumočil zprávy z domova.

Odměnu neplánuje

Do Česka se vrací ve středu, jako odměnu za světový bronz si přibalí 20 000 dolarů (necelých 400 000 korun). „Čím se odměním? Nic monstrózního, žádné auto,“ ujišťuje na rozdíl od vítězného Poláka Pawla Fajdeka, který nákup nového vozu plánuje. „Asi inkasoval o něco víc, tak ať si ho koupí,“ usmíval se.

Melich věří, že mu medaile pomůže i na Dukle. „Bylo nepsané pravidlo, že za medaili z velké akce se člověk dostane do zeleného, tomu bych se nebránil,“ přiznává. Navíc by mohl dostat plný úvazek i jeho kouč Dušan Král. „To se řeší na podzim, ale samozřejmě bych uvítal, kdyby se mnou mohl být celou dobu na soustředění a nemusel mít ještě jednu práci,“ dodává.

Reklama