Hlavní obsah

Jelena, Jelena, neslo se Lužnikami. Isinbajevová přeruší kariéru na vrcholu, je potřetí šampiónkou

Moskva

Tyčkařka Jelena Isinbajevová dokázala sobě i světu, že stále není za zenitem. Před domácím publikem v Moskvě získala třetí titul mistryně světa, na který čekala šest let, byla to pro ni zároveň první zlatá medaile z velké akce pod otevřeným nebem od triumfu na olympiádě v Pekingu 2008.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Ruská tyčkařská šampiónka Jelena Isinbajevová se podělila o světový titul s diváky v Lužnikách.

Článek

V závodě, který poprvé na šampionátu výrazněji zaplnil hlediště stadiónu v Lužnikách, Isinbajevová toužila se před domácím publikem vítězně rozloučit před avizovaným přerušením kariéry, ať už dočasným kvůli plánovanému mateřství, nebo trvalým.

"Chtěla jsem to tu bezpodmínečně vyhrát. Tohle je můj domácí stadión, moje publikum. A každý z vás, kdo tu byl, mi k tomu pomohl," řekla Isinbajevová do mikrofonu na stadiónu, kterým předtím dlouho znělo skandování "Jelena, Jelena".

Před závodem přitom sázela právě na publikum. "Celou tribunu zaplnili moji přátelé, tady se cítím jistě a necítím žádný tlak," konstatovala před finále. Nevstoupila do něj ale povedeně a jednou shodila svoji základní výšku 465 cm. Byla na ní patrná nervozita, emoce schovávala pod kšiltovkou a promlouvala sama se sebou.

Na laťku ve výšce 489 cm soupeřky neměly

Finále se postupně změnilo v drama, a kdyby nezdolala 489 cm, skončila by na pokusy druhá za olympijskou vítězkou Jennifer Suhrovou z USA. Ale světová rekordmanka se osudu vzepřela s bravurou jako za starých časů a hned napoprvé se přes laťku přenesla, nakonec jako jediná.

Jistotu titulu jí pak dal nezdařený pokus nakonec třetí Kubánky Yarisley Silvaové. Jednatřicetiletá Isinbajevová propukla v jásot, sprintovala a křepčila po ploše a vydala se i za ní, aby se za mantinelem objala s trenérem Jevgenijem Trofimovem. "To je opravdový kouč. Měla jsem řadu problémů a zranění a teď jsem pyšná, že jsem byla schopná to překonat a být zase mistryní světa. To on mě vzkřísil," řekla Isinbajevová. Jako jistá šampiónka se ještě pokusila o třešničku na dortu, ale s pokusy o světový rekord 507 cm už neuspěla.

Na domácí půdě Isinbajevová navázala na tituly z Helsinek 2005 a Ósaky 2007, je také olympijskou vítězkou z Atén 2004 a Pekingu 2008 a čtyřnásobnou halovou mistryní světa.

O její další budoucnosti se před šampionátem živě diskutovalo. Isinbajevová už v Ostravě hovořila o plánovaném založení rodiny, některá ruská média ale po domácím šampionátu v Moskvě přinesla informaci, že po MS skončí s atletikou nadobro. Na MS to Isinbajevová vyvrátila.

"Nebudu pryč navždy. Prostě si dám pauzu. Přeji si děti, proto mě to bude stát příští sezónu. I u mě potrvá těhotenství obvyklých devět měsíců," prohodila v žertu Isinbajevová. Další kariéru a případný start na olympijských hrách v Riu 2016 nyní nechává otevřené. "Zkusím se vrátit. Kdyby se ale mělo něco pokazit a já zjistím, že se už nemohu vrátit na bývalou úroveň, pak oznámím definitivní konec," prohlásila.

Reklama