Hlavní obsah

Maslák je UFO, uznale říká trenér Kupka o pátém čtvrtkaři planety

Moskva

Zažil velká vítězství s Romanem Šebrlem, teď mu dělá velkou radost nová generace jeho svěřenců. Ve čtvrtek bude trenér Dalibor Kupka prožívat boj o zlato překážkářky Zuzany Hejnové, ale už v úterý ho nadchl pátým místem mezi světovou čtvrtkařskou elitou Pavel Maslák.

Foto: Jan Kucharčík

Pavel Maslák na startu finále čtvrtky.

Článek

Rodáka z Havířova trénuje třetí sezónu. A Maslák ho neustále přesvědčuje o své závodnické duši. „On je takové UFO,“ s úsměvem charakterizuje svěřence. „Má neskutečně silnou hlavu. Vůbec si nepřipouští, že by to nemělo jít,“ říká Kupka.

Proto ho ani trochu nezaskočila Maslákova slova po rozběhu, že se necítí optimálně a trenérovými radami se nenechá ovlivnit. „Běžel na půl plynu, tak jsme se domluvili,“ říká kouč. „A hlavu má svou, to vím už dva roky. Na tréninku poslouchá jako hodinky, ale při závodech si do toho moc kecat nenechá,“ vypráví Kupka.

Lehký sprinter s dlouhým krokem

V čem kromě nesmírně odolné psychiky tkví Maslákovo kouzlo? Už v samotné fyzické konstituci. „I když je menší, krok má dlouhý, nic nenese. Je strašně lehký, váží kolem 65 kilo. A i s větším množstvím laktátu běhá daleko rychleji než ostatní,“ srovnává Kupka.

Na co může český rekordman a mistr Evropy pomýšlet dál? Ke světové medaili mu v úterý scházelo 39 setin. „Kdyby měl nějakou vnější dráhu, tak se k medaili tlačí, běžel by kolem 44,60, první je strašně nevýhodná,“ ví trenér. „Proč by medaili jako Evropan nemohl mít, Belgičan Kevin Borlée také už jednu z Tegu má,“ připomíná.

Co evropský rekord jako další meta? Výkonem 44,33 s už ho 26 let drží Němec Thomas Schönlebe. „To už je hodně starý výkon. Ale proč by na to nemohl mít, když se bude dál zlepšovat a bude zdravý? Už dnes by mohl běžet kolem 44,50,“ je přesvědčený Kupka.

Reklama

Související témata: