Hlavní obsah

Fenomenální Isinbajevová: Zase jsem královnou! Ale za rok budu chodit jako tučňák

Moskva

Usain Bolt? Kdepak, může získat tři zlaté, ale pro moskevské publikum už největším hrdinou mistrovství světa nebude. Nic v jeho očích nepřekoná úterní vystoupení Jeleny Isinbajevové, staronové první dámy ženské tyčky.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Triumf si slavná Ruska Jelena Isinbajevová užívala plnými doušky.

Článek
Fotogalerie

Emoce, jaké jsme u ní znali v době její faktické neporazitelnosti v letech 2003 až 2008, z ní znovu čišely. Jako jediná v soutěži překonala 489 centimetrů. Vítěznou euforii umocňovala skutečnost, že první velké zlato od Pekingu 2008 získala právě před domácím publikem.

Trenér je génius, hlásila

Po letech zranění a velkých výkyvů formy se vrátila na vrchol. „Zase jsem královnou, koruna je moje,“ jásala, zatímco Lužnikami dlouho znělo skandování „Jelena, Jelena.“ Právě divákům, kteří konečně ochozy téměř zaplnili, zlato pomyslně věnovala. „Dali jste mi energii a já vám chtěla udělat radost,“ hlásila po závodě do mikrofonu.

Prvním, koho objala, byl kouč Jevgenij Trofimov. „On je génius. Bez něj bych titul nezískala,“ tvrdila o muži, od něhož v roce 2005 odešla a za šest let se k němu vrátila.

Získala třetí světové zlato ke dvěma olympijským, ale měla jasno: „Tohle je mé nejcennější vítězství.“ Na stejném místě začala svoji hvězdnou kariéru v roce 1998 na Světových hrách mládeže, teď ji zde minimálně na čas ukončila. „Jsem pyšná na to, co jsem tu dokázala, ale teď mi dejte rok pauzu,“ potvrdila své plány autorka 28 světových rekordů.

Ještě zkusí rekord

„Příští rok budu na závodech jako VIP. Bude ze mě velká koule a budu chodit jako tučňák,“ rozesmála se okatá černovláska. V jednatřiceti letech touží po rodině a pak po návratu do tyčkařského sektoru.

Takový je ideální plán rodačky z Volgogradu. „Když všechno půjde dobře, chci se nachystat na olympiádu v Riu. Ale jenom pokud budu schopná skákat vysoko,“ zdůraznila.

Teď ji ještě čekají dva mítinky před plánovanou pauzou. Rozloučí se vylepšením světového rekordu? „Pokusím se,“ slíbila. „Tady jsem už na 507 centimetrech byla unavená, ale technicky to nebylo špatné,“ pochválila se.

Reklama