Hlavní obsah

Hejnová poběží ve čtvrtek o světové zlato, do hry vstoupí i Veselý

Moskva

Česká výprava ve čtvrtečním programu atletického mistrovství světa očekává zisk druhé medaile, a to hned zlaté, protože Zuzana Hejnová se postaví na start finále běhu na 400 metrů překážek jako hlavní favoritka. Česká rekordmanka prošla hladce rozběhem i semifinále a v 18:45 SELČ se pokusí protáhnout letošní neporazitelnost o jedenáctý závod.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Zuzana Hejnová si postup do semifinále zajistila s naprostým přehledem.

Článek

Kvalifikace čeká oštěpaře Vítězslava Veselého a trojici koulařů Ladislava Prášila, Martina Staška a Antonína Žalského. Do rozběhů nastoupí osmistovkařka Lenka Masná a mužská štafeta na 4x400 metrů.

Hejnová se může zapsat do světové historie. V konkurenci Američanek, Jamajčanek, Rusek a Britek je letos absolutně nejlepší, už dvakrát překonala český rekord a je jistou vítězkou Diamantové ligy. V rozběhu vyklusala, v semifinále předvedla čtvrtý čas sezóny, byť v cílové rovince šetřila síly.

"Ani jsem tak rychle nechtěla běžet, ale šlo to samo," komentovala semifinálový běh. Má formu na rychlý čas a prolomení hranice 53 sekund. "To bych chtěla," řekla žena s osobním rekordem 53,07. Jejím hlavními soupeřkami budou Britka Perri Shakesová-Draytonová a hlavně Američanka Lashinda Demusová. Hejnová poběží ve třetí dráze a obě největší konkurentky uvidí před sebou.

Favorita oštěpu čeká hlavně boj s kolenem

Původně měla být čtvrteční kvalifikace pro mistra Evropy Veselého prvním snadným krokem za medailí, ale nakonec jej nejspíš čeká boj. Ani ne tak se soupeři jako spíš s kolenem, které ho už dva týdny trápí. Český oštěpař je z toho rozladěný, navíc se ocitl v první skupině se začátkem v 7:30 SELČ, takže ho nemine extrémně brzké vstávání. "Ideální by bylo trefit se první ránou a co nejvíc to koleno šetřit," uznal jeho kouč Jan železný. Finálový limit je nastaven 82,50 metru.

Koulaři budou závodit od 8:20 SELČ a také Prášil by podle své letošní výkonnosti mohl pomýšlet jako třetí muž světových tabulek na medaili. Do finále postoupí vrhači v případě překonání limitu 20,65 metru, či dvanáctka nejlepších. Prášilovi se letos už třikrát povedlo přehodit 21 metrů.

Osmistovkařky poběží vždy o tři přímá postupová místa, další čtyři projdou do semifinále s časem. Na osmičku nejlepších ve čtvrtkařské štafetě jen těžko může pomýšlet česká čtveřice Pavel Maslák, Daniel Němeček, Jan Tesař a Petr Lichý.

Program na čtvrtek 15. srpna:
7:30, oštěp muži - kvalifikace, skupina A (Veselý)
7:40, výška ženy - kvalifikace
7:55, 800 m ženy - rozběhy (Masná)
8:20, koule muži - kvalifikace (Prášil, Stašek, Žalský)
8:55, 200 m ženy - rozběhy
9:00, oštěp muži - kvalifikace, skupina B
17:00, výška muži - FINÁLE
17:05, 4x400 m muži - rozběhy (ČR)
17:40, trojskok ženy - FINÁLE
17:45, 200 m ženy - semifinále
18:20, 3000 m př. muži - FINÁLE
18:45, 400 m př. ženy - FINÁLE (Hejnová)
19:00, 400 m př. muži - FINÁLE
19:20, 1500 m ženy - FINÁLE

Reklama

Související témata: