Hlavní obsah

Bude Šebrle trénovat Helceleta? Nabídku z Dukly mám, Adama bych oslovil, připouští

Moskva

Pozorovat mistrovství světa jako nezúčastněný fanoušek? To se Romanu Šebrlemu nestalo osmnáct let. Naposledy v roce 1995 fenomenální desetibojař vynechal vrcholnou světovou akci, nyní, po konci kariéry, si šampionát v Moskvě vychutnával jako ambasador IAAF.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Bývalý světový rekordman v desetiboji Roman Šebrle přijel na mistrovství světa do Moskvy jako ambasador mezinárodní atletické federace.

Článek

Jaké to pro vás je pozorovat mistrovství světa z hlediště?

Při desetiboji mi to hrozně chybělo, hlavně po tyči, kterou jsem neměl rád, a těšil se na oštěp. To jsem si říkal, že bych tam šel a hodil si. (úsměv) Člověk si pamatuje jen ty dobré věci. Kde vyhrál, kde získal stříbro, jak se o medaile pral… Je to zvláštní pocit, když už nezávodím, na druhou stranu je také příjemné na to koukat na tribuně jinak a fandit.

Poprvé v historii nebyl na mistrovství světa český desetibojař. Nenapadlo vás, že jste přes zranění mohl zkusit ještě o limit zabojovat?

To ne, já už se tak rozhodl. Ale je škoda, že tu nikdo není, i já bych si to užil mnohem víc, kdyby se Adam Sebastian Helcelet nezranil. Když jsem byl letos v Götzisu a Adam šel na limit, náramně jsem si to užil, jak bojoval.

Stýská se vám tedy trochu po roli závodníka?

Chybí mi, jak se přijede s týmem, v letadle, na akreditaci, kdy na vás dýchne duch té akce, to je něco nepopsatelného a zvláštního. Tohle mi bude hodně chybět.

Nemusí, mohl byste to zažít třeba jako trenér.

Mohl, i když už to nebude takové. Ale umím si to představit. Mám nabídku z Dukly, mám se rozhodnout do konce srpna.

Jste nalomen?

Mě by to lákalo, ale je to těžké. Nemáte jednoho svěřence, ale víc, máte větší zodpovědnost a nemůžete to dělat napůl, takže bych těžko mohl být s rodinou, abych to mohl dělat na sto procent. Soustředění, závody… Nevím, jestli už z toho kolotoče nejsem unavený.

Koho byste trénoval?

To nevím, bylo by to na mně, chtěl bych si udělat dobrou skupinu s víc lidmi. Mohl by tam být Jirka Sýkora, který by si to uměl představit, k tomu třeba Adam a najít další dva kluky, kteří by se jim chtěli podobat a vytáhli se za nimi. Ale Adam má svého trenéra, nevím, jak je u něj spokojený, ale asi je, když si udělal osobák. Určitě bych ho oslovil, zatím je to ale jen spekulace. Nabídku z Kataru na trénování jsem odmítl, ale tuhle zvažuju.

Co role sportovního funkcionáře, ta vás neláká?

V Moskvě jsem měl příjemnou práci. Tiskovou konferenci s Bubkou, rozhovory do televize, autogramiádu. Roli funkcionáře si dovedu představit, nejspíš směrem k olympijskému výboru, ale myslím, že k tomu ještě nedozrál čas.

Reklama

Související témata: