Hlavní obsah

Oštěpaři Veselému risk vyšel a na MS bude bojovat o medaile. Poprvé v historii bude mít Česko tři koulaře ve finále

Moskva
Aktualizováno

Oštěpař Vítězslav Veselý bude na mistrovství světa v Moskvě usilovat o cenný kov, ačkoli kvalifikační limit 82,50 m nepřehodil. Svěřenec trenéra Jana Železného předvedl ve druhé sérii pokus dlouhý 81,51 metrů, což mu na finále stačilo. Výtečně si ve čtvrteční kvalifikaci vedli čeští koulaři. Účast ve finále vybojovali Ladislav Prášil, Martin Stašek i Antonín Žalský. V rozběhu na 800 metrů uspěla Lenka Masná, odpoledne marně bojovala o postup do finále čtvrtkařská štafeta mužů.

Foto: Aleš Gräf

Oštěpař Vítězslav Veselý v kvalifikaci mistrovství světa v Moskvě.

Článek
Fotogalerie

Veselý obsadil v první kvalifikační skupině čtvrté místo a musel čekat, jak si povedou jeho soupeři v druhé skupině. A protože lepší než český reprezentant byl pouze Egypťan Ihab Abdelrahman El Sayed, radoval se Veselý z postupu do dvanáctičlenného finále, které je na programu v sobotu.

Evropský šampión z Helsinek i přes bolesti kolena začal skvěle a hned na úvod jeho oštěp jasně přelétl kvalifikační čáru. Veselý své náčiní poslal na hranici 88 metrů, jenže přešlápl a rozhodčí jeho pokus neměřili.

Ve druhé sérii hodil 81,51 metrů, a přestože mu jistotu postupu tento hod nezaručil, rozhodl se  třetí pokus už vynechat. Metu 82,50 m pokořili v první kvalifikační skupině pouze Fin Tero Pitkämäki a Andreas Thorkildsen z Norska.

Všichni čeští koulaři jsou ve finále

V pátečním finále soutěže koulařů se představí všichni tři čeští zástupci. Ladislav Prášil hned prvním pokusem dlouhým 20,90 metru splnil kvalifikační limit a potvrdil, že je adeptem na cenný kov. Dál než on vrhl pouze Američan Ryan Whiting (21,51).

Mezi dvanáctkou jsou i Martin Stašek, který byl jedenáctý výkonem 20,04 m, a Antonín Žalský, jenž se stal posledním postupujícím díky vrhu dlouhému 19,76 m ze závěrečné třetí série. Tři reprezentanty ve finále neměla Česká republika nikdy v historii, stejný počet koulařů mezi dvanáctkou mají už pouze Američané.

Masná proklouzla do semifinále časem

Úspěšná byla také osmistovkařka Lenka Masná, která sice ve svém rozběhu skončila pátá, ale proklouzla do semifinále posledním postupovým časem 2:00,31 minuty. Masná nastoupila do třetího rozběhu a celý závod udávala tempo. Nakonec jí došly síly, přesto z toho byl třetí výkon kariéry a nejlepší čas za poslední tři roky. Před závěrečným rozběhem byla Masná na poslední postupové pozici a nebylo jasné, jestli na ní vydrží. Postupovou příčku ale udržela.

Její postup do semifinále znamená komplikaci pro štafetu na 4x400 metrů, neboť její rozběhy jsou v pátek, kdy Masná bude bojovat o finále. Trojici Zuzana Hejnová, Denisa Rosolová a Jitka Bartoničková tak doplní jedna z náhradnic Jana Slaninová nebo Sylva Škabrahová.

Čtvrtkaři už mají štafetové účinkování za sebou. Čtveřice Daniel Němeček, Pavel Maslák, Petr Lichý, Jan Tesař do finále nepostoupila. V nejpomalejším třetím rozběhu doběhla sedmá a čas 3:04,54 znamenal celkově až 19. místo. Překvapivě však vypadlo i kvarteto z Baham, které loni na olympijských hrách získaly zlato.

Mistrovství světa v atletice v Moskvě:
Kvalifikace:
Muži:
4x400 m - rozběhy:
1. USA (Harris, Verburg, Mance, Hall) 2:59,85,
...19. Česko (Němeček, Maslák, Lichý, Tesař) 3:04,52.
Koule:
1. Whiting (USA) 21,51
2. Prášil 20,90
...11. Stašek 20,04
12. Žalský (všichni ČR) 19,76 - všichni postoupili.
Oštěp:
1. Pitkämäki (Fin.) 84,39
...5. Veselý (ČR) 81,51 - postoupil.
Ženy:
200 m - rozběhy:
1. Felixová (USA) 22,59.
200 m - semifinále:
1. Felixová 22,30.
800 m - rozběhy:
1. Martinezová (USA) 1:59,39
...13. Masná (ČR) 2:00,31 - postoupila.
Výška:
1. Greenová-Tregarová (Švéd.)
-. Trostová (It.)
-. Čičerovová
-. Gordějevová
-. Školinová (všechny Rus.)
-. Beitiaová (Šp.)
-. Palšytéová (Lit.) všechny 192.

Reklama

Související témata: