Hlavní obsah

Česko koulařskou velmocí: tři siláci jsou ve finále, Prášil má medailovou formu

Moskva

Jen dvě země se můžou pochlubit tím, že ve finále koulařské soutěže na mistrovství světa budou mít trojnásobné zastoupení: USA a Česko! O stoprocentní úspěšnost českých vrhačů se postarali v kvalifikaci druhý Ladislav Prášil, jedenáctý Martin Stašek a dvanáctý Antonín Žalský.

Foto: Jan Kucharčík

Ladislav Prášil mohl koulařskou kvalifikaci opustit s předstihem, limit zaznamenal hned prvním pokusem.

Článek
Fotogalerie

„Je to paráda, tohle jsme nečekali,“ liboval si Stašek. On i Žalský se mezi finálovou dvanáctku protlačili posledním pokusem. Stašek zaznamenal 20,04 m, Žalský 19,76 m.

„Nečekal jsem, že tolik bude stačit na finále,“ přiznal Žalský. „Věděl jsem, že Sidorov má hozeno 19,63 a svítila u něj třináctka. To jsem si říkal, jestli to není jen v naší skupině, ale pak jsem si spočítal, že to tak musí být celkově. A řekl si, že když si pohlídám techniku, mohlo by to vyjít. Sice to byl hod prasák, ale povedlo se,“ usmíval se Žalský, jenž se do nominace dostal až na poslední chvíli.

Troufá si na osobní rekord

Parádní formu si do Moskvy přivezl bronzový medailista z halového mistrovství Evropy v Göteborgu Ladislav Prášil. Jeho první vrh na 20,90 bohatě stačil na finále, lepší byl jen Američan Ryan Whiting (21,51 m). „Tak snadné jsem to nečekal. Nejsem ranní ptáče, měl jsem problém vstávat v šest ráno, ale šlo to dobře,“ pochvaloval si.

Ve finále si troufá ještě na lepší výkon. „Podle kvalifikace mám i na osobák,“ věří si. Dosud nejdál vrhl v jihoafrickém Potchefstroomu 21,47 m. Stačil by v Moskvě takový výkon na medaili? „Měl by, i když Američané jsou nevyzpytatelní. Když trefí otočku, dají si osobák,“ odhaduje svěřenec Petra Stehlíka.

Prášilovu formu ocenili i jeho parťáci. „Už na tréninku vypadal, že s limitem nebude mít problém, v rozhazování taky. Jen jsem úplně nečekal, že se ve finále na něj budu koukat ze sektoru, bude to zážitek,“ usmívá se Žalský.

Reklama

Související témata: