Hlavní obsah

Zuzka je výjimečná už od mala, říká o překážkářské královně Hejnové kouč Kupka

Moskva

Vychutnával si podobnou radost, jako když k velkým triumfům dovedl desetibojaře Romana Šebrleho. „Atletikou se zabývám 29 let, honím někoho do kopce a z kopce a snažím se vychovat lidi, kteří dovezou medaili. Když pak někdo získá světovou a ještě zlatou, to je pro trenéra to nejhezčí, co ho může potkat,“ spokojeně vykládal kouč Zuzany Hejnové Dalibor Kupka.

Foto: Aleš Gräf

Atletický trenér Dalibor Kupka.

Článek

Hned v prvním roce spolupráce ji dovedl na vrchol. „Zuzka byla výjimečná od mala. Od 17 let vozila medaile z juniorů. Má tah na branku, velké závody ji vyhecují, těch předností má milión,“ chválí zlatou překážkářku. „Ta největší je, že vydrží kvalitní trénink, z něj si pak odpočine a předvede tak úžasnou formou jako tady v Moskvě,“ cení si Kupka.

Milníky kariéry Zuzany Hejnové
1986 Pět dnů před Vánoci se narodila v Liberci, má sestru Michaelu, pozdější vícebojařku.
1998 Na základní škole začíná s atletikou, o dva roky později se jí ujímá trenérka Jandová.
2003 První velký triumf na čtvrtce překážek, v kanadském Sherbrooku vyhrává MS do 17 let.
2004 Odchází do Prahy k trenérce Blažkové do vznikající skupiny Rychlých holek.
2005 Vyhrává ME juniorů, zdolává český rekord a v osmnácti běží semifinále MS.
2008 První olympiáda a hned finálová účast, vyhlášena třetí nejlepší českou Atletkou roku.
2011 Stále se zlepšuje, ale velké akce zatím nezvládá. Na MS v Tegu končí sedmá.
2012 Na ME v Helsinkách je čtvrtá a smutná, ale na OH v Londýně slaví bronz.
2013 Před sezónou odchází k trenéru Kupkovi, má životní formu. Na MS získává zlato.

Před startem byl přes Hejnové nevídanou suverenitu nervózní. „To jsem vždycky. Ale věděl jsem, že s takovou formou je může všechny porazit," tvrdil trenér, jenž v Moskvě dovedl i Pavla Masláka k historickému pátému místu.

Srandiček ubylo

I na Hejnové pozoroval v den závodu větší soustředění. „Nebyla samé srandičky jako předchozí dny. Ale pak to zvládla super. Ten tlak byl obrovský, deset závodů předtím neprohrála," vyprávěl.

Rychlý start americké obhájkyně zlata Lashindy Demusové Kupku ani trochu nezaskočil. „Věděli jsme, že to udělá. Vždycky to dělá. Když má formu, napálí to, doběhne a vyhraje. Ale když nemá formu, tak to nevydrží, což se stalo dneska," říkal kouč.

V polovině finálového závodu tušil, že se za chvíli stane trenérem mistryně světa. „Na páté překážce neměla na soupeřky ztrátu, byla na ní nejrychleji ve své kariéře," popisoval. „Jen jsem si říkal, aby to vydržela. A na osmé překážce už to bylo jasné."

Reklama