Hlavní obsah

Masná si zlepšila osobní rekord a je ve finále osmistovky. Škrobáková i štafeta žen na 4x400 metrů na MS končí

Aktualizováno

Česká osmistovkařka Lenka Masná poběží v neděli finále mistrovství světa. V prvním semifinálovém běhu sice obsadila až páté místo, ale k postupu časem jí pomohl osobní rekord 1:59,56 minuty. Naopak překážkářka Lucie Škrobáková i štafeta žen na 4x400 metrů na šampionátu v Moskvě končí. Čtveřice ve složení Denisa Rosolová, Jitka Bartoničková, Jana Slaninová a mistryně světa na překážkách Zuzana Hejnová byla svém běhu čtvrtá v čase 3:30,48, který na osmičku nejlepších nestačil.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Lenka Masná (druhá zleva) dobíhá do cíle semifinálového běhu na 800 metrů.

Článek

Masná vylepšila svůj nejlepší výkon ze šampionátu v Barceloně z roku 2010 o 15 setin. Pro Českou republiku je to první finále na této trati na MS od triumfu Ludmily Formanové v Seville 1999.

Škrobákové postup o chloupek unikl

Škrobáková měla velkou smůlu, neboť v prvním rozběhu doběhla na páté, první nepostupové pozici v čase 13,24 a čekala na výsledky ostatních rozběhů. Nakonec se mezi postupující časem nedostala o jedinou setinu.

Rosolová předávala ve štafetě jako druhá na přímé postupové pozici, stejné místo udržela na druhé úseku i Bartoničková. Slaninová, která nahradila v týmu finalistek mistrovství světa v Tegu a finalistek olympijských her zraněnou Zuzanu Bergrovou, však na soupeřky ztratila, navíc další metry ztratila při předávce kvůli kolizi s Italkami Hejnová. Ta už neměla šanci odstup dohnat.

"Asi jsme každá běžela o sekundu hůře, než jsme chtěly," komentovala výkon Rosolová. Česká čtveřice postoupila do finále na olympiádě i na MS v Tegu s časem o čtyři sekundy lepším. "Ten čas je pomalejší, než jsme čekaly," přidala se Bartoničková. Běžkyně věděly, že musí postoupit přímo, že s časem nebudou mít moc šancí.

Poslední předávka nevyšla

Jenže se jim nepovedla poslední předávka. "Kdyby se to nestalo, tak věřím, že by je Zuza (Hejnová) šmikla," pravila Rosolová. "Srazily jsme se tam s Italkou a ztratila jsem pár metrů," uznala Hejnová. "Kdybych běžela v kontaktu, tak bych si na ně věřila, protože jsem měla docela dost sil, i když jsem toho na dnešek moc nenaspala," řekla česká překážkářka.

Podle Škrobákové bylo dneska všechno špatně. "Start katastrofální, strašná první překážka, nevím," kroutila hlavou. Přitom v letošní sezóně se po čtyřech letech přiblížila osobnímu rekordu (12,73) na domácím šampionátu v Táboře, kde předvedla výkon 12,79. To by byl celkově šestý čas rozběhů na MS. "Jsem ani ne tak zklamaná a naštvaná, jako spíš rozčarovaná," prohlásila.

Vynikající Abakumovová

Vynikající výkon 69,09 metru předvedla prvním hodem v kvalifikaci ruská oštěpařka Maria Abakumovová, další krok k druhé zlaté medaili z mistrovství světa v Moskvě pak udělal jamajský sprinter Usain Bolt.

V pátečním druhém semifinále závodu na 200 metrů proběhl bez většího úsilí cílem jako první za 20,12 sekundy, třebaže celou cílovou rovinku šetřil síly a kontroloval svou pozici. Mistr světa ze stovky bude na dvojnásobné trati v sobotu útočit na třetí zlatou medaili z MS za sebou.

Nejrychlejší byl v semifinále Američan Curtis Mitchell za 19,97 sekundy, jen o setinu pomalejší čas zaběhl Brit Adam Gemili.

Bolt sice měl po stometrovém závodu zatejpované pravé chodidlo, ale podle všeho se nejedná o vážnější problém. V pátečním běhu už 80 metrů před cílem zjevně vypouštěl, ale když se vedle něj překvapivě objevil Anaso Jobodwana z Jihoafrické republiky, opět trochu zrychlil.

"Pracoval jsem na tom zranění čtyři dny od finále stovky a udělali jsme s týmem hodně práce. Jsem v pořádku," ujistil po semifinále Bolt. Pokud vyhraje dvoustovku i závěrečnou sprinterskou štafetu, bude mít ze světových šampionátu deset medailí a vyrovná tím americkou legendu Carla Lewise.

Mistrovství světa v atletice v Moskvě:
Kvalifikace:
Muži:
200 m - rozběhy:
1. Jobodwana (JAR) 20,17
200 m - semifinále:
1. Mitchell (USA) 19,97
1500 m - semifinále:
1. Chepseba (Keňa) 3:35,88
Trojskok:
1. Tamgho (Fr.) 17,41
Ženy:
800 m - semifinále:
1. Johnsonová-Montanová (USA) 1:58,92
...5. Masná (ČR) 1:59,56 - postoupila
100 m př. - rozběhy:
1. Rollinsová (USA) 12,55
...25. Škrobáková (ČR) 13,24 - nepostoupila
4x400 m - rozběhy:
1. Rusko 3:23,51
...11. Česko (Rosolová, Bartoničková, Slaninová, Hejnová) 3:30,48 - nepostoupila
Oštěp:
1. Abakumovová (Rus.) 69,09

Reklama

Související témata: