Hlavní obsah

Špotákovou triumf kamarádky Hejnové dojal. I Janeček ze mě cítil emoce, hlásila

Moskva

Poslední roky vozila medaile z velkých akcí jen ona. Teď však má oštěpařská světová rekordmanka Barbora Špotáková při mateřské pauze zdatné nástupce. Roli první dámy české atletiky, možná i celého sportu, si minimálně pro letošek zajistila svým neohroženým triumfem na mistrovství světa Zuzana Hejnová. A Špotáková závod prožívala u televize.

Foto: Gary Hershorn, Reuters

Zuzana Hejnová (vpravo) překonává překážku ve finálovém závodě na MS v Moskvě vedle Američanky Lashindy Demusové.

Článek
Fotogalerie

Obě atletky se výborně znají, při reprezentačních akcích spolu často bydlely na pokoji. Špotáková o šest let mladší parťačku tak trochu zdědila. „Když jsem začínala s atletikou, závodila jsem s její sestrou Míšou,“ popisuje oštěpařka, která se v začátcích věnovala víceboji, stejně jako Michaela Hejnová. „Pak začala jezdit Zuzka a i s ní jsem často byla na pokoji, máme k sobě hodně blízko,“ vysvětluje.

„Se Zuzkou jsem prožívala celou její kariéru, o to víc mě těší, že ji korunovala famózním způsobem. Je za tím tvrdá práce a závod zvládla jako největší profesionálka,“ ocenila triumf Hejnové v českém rekordu 52,83 s.

Posílala zprávy

Do Moskvy posílala Špotáková své kamarádce povzbuzující zprávy. „To mě hrozně nakoplo, když člověku popřeje štěstí někdo takový,“ děkovala na dálku Hejnová.

„Snažila jsem se Zuzku povzbudit a vždycky přidala nějaký ten vtípek na odlehčení situace,“ popisuje Špotáková. „Po každém kole jsem jí psala, ať si jde postupně za svým cílem,“ tlumočí dvojnásobná olympijská vítězka.

Před finále věřila, že se Hejnová zlata dočká. „Tušila jsem, že to zvládne, ale že je takhle deklasuje? To je něco úžasného, to muselo překvapit spoustu lidí. Možná i Zuzku,“ usmívala se maminka téměř tříměsíčního syna Janka.

Syn byl neklidný

Finále sledovala doma. „Seděla jsem na takovém velkém balónu a na ruce měla Janečka. Nechtěl vůbec spát, asi ze mě cítil nervozitu, byl takový neklidný,“ popisovala Špotáková. „Já to prožívala fest, po doběhu jsem měla slzy v očích, bylo to krásné. Ale pak Janeček hodně řval, dlouho jsem ho tišila. Asi ze mě cítil ty emoce,“ říká dvaatřicetiletá oštěpařka.

Sama dobře ví, co obnášejí velká vítězství, ví, jak se srovnávat s tlakem. Pro Hejnovou to ale podle Špotákové nebude problém. „Zuzka umí takový tlak snášet, je neuvěřitelně silná. Vůbec jsem ráda, jak je teď česká atletika na vlně a všem se daří,“ dodala spokojeně.

Reklama

Související témata: