Hlavní obsah

Odměna za životní sezónu? Hejnová si může vydělat až čtyři milióny

Moskva

Sezóna snů, kterou letos prožívá překážkářka Zuzana Hejnová, s sebou nese i příjemný efekt v podobě finančního zisku. O lukrativních příjmech fotbalových či hokejových hvězd si může nechat jen zdát, ale její dlouholetá píle a odhodlání jsou odměněny slušnými bonusy.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Zuzana Hejnová probíhá vítězně cílem světového šampionátu v Moskvě.

Článek

Na prize money za svých dosavadních jedenáct vítězství si vydělala přes tři a půl miliónu korun. Pokud si neporazitelnost udrží i při zbylých dvou startech ve Stockholmu a Curychu, může její zisk dosáhnout čtyř miliónů před zdaněním.

Jaké jsou konkrétní počty? Pět triumfů v Diamantové lize Hejnové vyneslo pětkrát 10 000 dolarů, za již jisté celkové vítězství inkasuje dalších 40 000. Titul světové šampiónky honoruje IAAF odměnou 60 000 dolarů, štědrý mítink v Des Moines, kde běžela na úplném začátku sezóny, Hejnové vynesl dalších 25 000.

Na Zlaté tretře si jako vítězka disciplíny vydělala 4500 dolarů, k tomu 1800 eur za prvenství na Memoriálu Josefa Odložila. Celkem tedy v přepočtu přes 3 500 000 korun.

Startovné se zvýší

Do příjmů nejsou započítány bonusy od sponzorů, plati na Dukle ani startovné, které manažeři svým atletům vyjednávají individuálně. U Hejnové se na mítincích Diamantové ligy může pohybovat v rozmezí tří až pěti tisíc dolarů, po čtvrtečním suverénním triumfu se však její vyjednávací pozice výrazně zlepší.

Hejnová se s přítelem Honzou přestěhovala do nového bydlení, což také spolkne většinu vydělaných prostředků. „Peníze se vždycky hodí, pořád dozařizujeme bydlení a splácíme úvěry,“ říká.

Láká ji armáda

K lepším podmínkám na pražské Dukle by Hejnové mohl pomoct případný vstup do armády, který je obvykle medailistům z velkých akcí nabídnut. „Láká mě to, i když ani nevím, co je pro to třeba udělat. Ale trenérovi se to nelíbí,“ přiznává svěřenkyně Dalibora Kupky.

Kouč má totiž obavy, že by se vojenský přijímač negativně podepsal na její výkonnosti v příští sezóně. „Kdybych tam musela být tři měsíce, byla by to zabitá sezóna, to do toho nepůjdu. V minulosti tam kluci byli třeba i čtyři pět týdnů, to bych do toho šla, ale teď jsou podmínky přísnější,“ ví.

Reklama

Související témata: