Hlavní obsah

Další mety překážkářské královny Hejnové? Vítězná šňůra, triumfy v anketách i světový rekord

Michal Osoba (Moskva)Právo

V šestadvaceti letech vystoupala překážkářka Zuzana Hejnová na atletický vrchol, který může přebít už jen olympijské zlato. Na další hry si musí počkat ještě tři roky, do té doby má ale před sebou několik výzev, které může pokořit.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Zuzana Hejnová se zlatou medailí

Článek

Do konce sezóny jí zbývají dva mítinky. Hned ve čtvrtek Diamantová liga ve Stockholmu, o týden později její finálový závod v Curychu. Na ně teď potřebuje zlatá překážkářka nabrat motivaci. „Nebude to snadné, start ve Stockholmu ještě zvažuju. Ale chci tu sezónu uzavřít vítězně,“ plánuje. Kam až může svoji vítěznou šňůru natáhnout?

Může být jako Sánchez

Cifry deset let neporaženého Edwina Mosese jsou nereálné. „Ale klidně může být jak Felix Sánchez v mé době, který byl čtyři roky neporazitelný,“ domnívá se český rekordman a finalista dvou mistrovství světa na čtvrtce překážek Jiří Mužík.

Vedle vítězství může Hejnová sbírat i nejrůznější ocenění. Vloni se ani po olympijském bronzu nevešla do desítky v anketě Sportovec roku, teď bude patřit mezi favoritky. „To mě ani nenapadlo, třeba zase vyhrají tenisti Davis Cup,“ přemítá. Její suverenita by se mohla odrazit i v nominaci na každoroční vyhlašování nejlepších atletů světa.

Zatím nejvzdálenější, ale nejcennější metou pro Hejnovou může být světový rekord. Na začátku sezóny o něm slýchala spíš v žertu a nadsázce. Jenže po letošním zlepšení o dalších 55 setin se úvahy o rekordu objevují stále častěji.

Prostor ke zlepšení je

Deset let starý výkon Rusky Julie Pečonkinová 52,34 s je jí nyní vzdálen necelou půl sekundu, přesně 49 setin. „Ale to už jsou časy na takové úrovni, že každé další zlepšení je hodně těžké,“ upozorňuje Mužík.

Minimálně přiblížit historického maximu by se ale Hejnová mohla. „Ve finále to tu trochu přepálila, pak to v uvozovkách došla. Kdyby se to vyvíjelo jako loňský olympijský závod a praly se o pozice, běží ještě rychleji. Tady neměla důvod,“ tvrdí Hejnové trenér Dalibor Kupka.

Reklama

Související témata: