Hlavní obsah

Masná navázala na Formanovou. Finále bylo snem, přiznala nadšená půlkařka

Michal Osoba (Moskva)Právo

Poprvé od zlatého triumfu Ludmily Formanové v Seville 1999 bude mít česká atletika finalistku osmistovky na mistrovství světa. Mezi nejlepší osmičku se nečekaně prodrala Lenka Masná díky osobnímu rekordu 1:59,56. „Před závodem jsem myslela na to, že bych mohla navázat na tu naši slavnou půlkařskou historii,“ přiznávala 28letá atletka.

Foto: Jan Kucharčík

Lenka Masná na mistrovství světa v Moskvě.

Článek

V rozběhu jste si vylepšila svůj letošní nejlepší výkon, v semifinále osobní rekord, k tomu postup. Napadl by vás takový scénář před odletem do Moskvy?

Finále bylo spíš snem. Věřila jsem si na semifinále, že by mohlo vyjít, protože jsem počítala, že budou tři semifinálová kola a ne dvě, takže to mě trochu srazilo, ale podařilo se. Je to super, forma od Tábora, kde jsem splnila limit, graduje, myslím, že jsem předváděla sto procent. Navíc ta atmosféra byla úplně něco jiného než v rozbězích. Už když jsem přišla na stadión, byla jsem napnutá.

Stejně jako v rozběhu jste od úvodu bez bázně vystřelila vpřed.

V duchu jsem si říkala, že bych mohla urvat i to třetí postupové místo, když jsem koukala na startovky, ale spíš jsem počítala s tím, že postoupit můžu časem.

To vás ještě zbrzdila drobná kolize s Maročankou Hachlafovou 200 metrů před cílem.

To jo. Jsem blbá, v té první dráze mi trošku uhnuly, chtěla jsem to podběhnout kolem mantinelu, ale holky seběhly, tak jsem to zase musela celé oběhnout a v duchu si nadávala, že jsem to pokazila.

Stejně jako z rozběhu jste postoupila na čas.

Trošku to beru tak, že si vybírám štěstí za ty předchozí sezóny, jak halovou, tak venkovní. Jsem ráda, že se na mě štěstí usmálo a podařilo se mi to.

Jak jste prožívala druhé semifinále, které rozhodovalo o vašem postupu?

Nejdřív jsem seděla na zemi a dívala se na televizi, ale když jsem viděla ten mezičas, tak mě to zvedlo ze země zpátky na nohy. (úsměv) Nemohla jsem si to nechat ujít.

Ve finále už bude důležitější umístění než čas, do čela se tedy hnát nebudete?

Myslím, že na nějaké kousky nebude prostor, asi se bude víc taktizovat. Budu si chtít ten závod vychutnat a dát do něj maximum.

Jste první Češkou ve finále osmistovky mistrovství světa za posledních čtrnáct let.

Před závodem jsem na to na pokoji myslela a říkala si, že bych mohla navázat na tu naši půlkařskou historii. Když člověk pořád běhá jen v rozbězích nebo semifinále, tak si ho pak časem nikdo nepamatuje. Tak jsem si říkala, že by bylo dobré postoupit do finále a něco tam předvést, abych také trochu patřila do té historie.

Reklama

Související témata: