Hlavní obsah

Bolt překonal legendárního Lewise a předvedl nadšeným Rusům kozáčka

Moskva

Olympiády v Pekingu a Londýně a mistrovství světa v Berlíně a Moskvě. Na čtvrté akci zatrhl Usain Bolt ostatním sprinterům cestu k vítězství a dosáhl na ceněný zlatý hattrick. Stejný kousek se povedl i jeho krajance Shelly Ann Fraserové-Pryceové.

Foto: Phil Noble, Reuters

Jamajský sprinter Usain Bolt tančí kozáčka.

Článek
Fotogalerie

Jediným „kazem“ na kráse bylo, že v ruské metropoli na rozdíl od předchozích šampionátů neozdobil Bolt žádný ze závodů světovým rekordem. I tak jsou Jamajčanovy výkony 9,77 s na stovce, 19,66 s na dvoustovce a 37,36 s se štafetou nejhodnotnějšími na celém mistrovství podle maďarských tabulek.

Forma mohla být lepší

„Pro tohle trénuju. Jsem na sebe pyšný a chtěl bych dominovat, dokud to jen půjde, i když moje forma tu nebyla na úrovni, jaké jsem chtěl,“ tvrdil.

Především se ale Bolt stal nejúspěšnějším mužem historie mistrovství světa. S bilancí osmi zlatých a dvou stříbrných předstihl legendárního sprintera a dálkaře Carla Lewise, který má stejný počet vítězství, ale po jedné stříbrné a jedné bronzové medaili.

Jaká byla oslava karibské hvězdy? V ruském stylu. Nadšeným divákům hodil tretry do hlediště a pak bosky na modré dráze stadiónu Lužniki předvedl povedený kozáček, byť ke konci trochu zavrávoral. Jeho show ukončila světový šampionát, za dva roky se atletická elita sejde v Pekingu.

Reklama

Související témata: