Hlavní obsah

Největší suverénky Diamantové ligy? Hejnová s Perkovičovou

Praha

Příští čtvrtek v Curychu a 6. září v Bruselu. Poslední dvě zastávky má před sebou čtrnáctidílná atletická Diamantová liga, při dvojici finálových závodů bude ve hře dvojnásobná porce bodů, a tak se ve většině disciplín bude o vítězi teprve rozhodovat.

Foto: Scanpix Sweden, Reuters

Zuzana Hejnová dominovala i v závodě Diamantové ligy ve Stockholmu.

Článek

Někde už je ale o vládcích seriálu dávno jasno. Jen dvě atletky se můžou pochlubit tím, že při svých šesti letošních startech nasbíraly maximální možný počet 24 bodů. Povedlo se to chorvatské diskařce Sandře Perkovičové a české překážkářce Zuzaně Hejnové, dvěma největším suverénkám letošní sezóny.

Obě mají luxusní šestnáctibodový náskok, Hejnová navíc jistotu, že druhá Britka Perri Shakesová-Draytonová už se jí nepřiblíží, protože po olympiádě musela na operaci.

Čerstvá překážkářská mistryně světa přidala šestou (a celkově letošní dvanáctou) diamantovou výhru ve čtvrtek ve Stockholmu v čase 53,70 s, i když se jí do švédské metropole příliš nechtělo.

„Ale když můžu vyhrát já, tak proč to nechávat jiným,“ s úsměvem okomentovala svůj triumf. V Curychu už Hejnové ke stvrzení celkového vítězství stačí jen nastoupit do závodu, ale česká rekordmanka chce sezónu uzavřít třináctým vítězstvím.

Bodovalo pět Čechů

V Bruselu se o obhajobu vítězství v Diamantové lize bude prát ještě oštěpař Vítězslav Veselý, který má šestibodový náskok na Nora Andrease Thorkildsena a Fina Tera Pitkämäkiho.

Bodovat se letos povedlo i tyčkaři Janu Kudličkovi druhou příčkou v Paříži, čtvrtkaři Pavlu Maslákovi třetím místem ve Stockholmu a koulaři Ladislavu Prášilovi bronzovou pozicí v Birminghamu.

Jistí vítězové Diamantové ligy
Muži
1500 m: Souleiman (Džib.), dálka: Meňkov (Rus.), trojskok: Taylor (USA).
Ženy
400 m: Montshoová (Bots.), 1500 m: Aregawiová (Švéd.), 100 m př.: Harperová-Nelsonová (USA), 400 m př.: Hejnová (ČR), trojskok: Ibarguenová (Kol.), disk: Perkovičová (Chorv.), oštěp: Obergföllová (Něm.).

Reklama