Hlavní obsah

Elitní pole v nadcházejících závodech RunCzech ozáří hvězdy

V čele večerní O2 Grand Prix Praha se představí dva atleti, kteří mají svůj osobní rekord na 10 km na vteřinu stejný čas – keňský běžec a vítěz loňského ročníku Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice Daniel Chebii a jeho etiopský soupeř Mosinet Geremew (oba 27:36 min.).

Foto: Sport.cz

Keňan Daniel Chebii je jedním z favoritů O2 Grand Prix Praha.

Článek

Daniel Chebii, který vloni vyhrál Mattoni 1/2Maraton České Budějovice a udělal si tak svůj osobák v půlmaratonu krásným časem 59:49 min., poběží v sobotu 7. září nejen O2 Grand Prix Praha, ale o týden později nebude chybět ani na startu Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem. Trojici mužů s časem pod 28 minut, uzavírá spolu s Mosinete Geremewem také Keňan Kiprop Limo.

Z českých zástupců uvidíme v METRO Běhu na 10 km Milana Kocourka, Jana Kreisingera a Jiřího Homoláče. V Ústí pak silnou trojici doplní vítěz letošního premiérového ročníku Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary Ondřej Fejfar.

Překvapí Drahotová?

Velmi zajímavé obsazení slibuje na sobotní podvečer ženská startovní listina na 10 km. Svou účast potvrdilo několik skvělých evropských běžkyň i africké vytrvalkyně. V čele ženského pole bude stát etiopská závodnice Afera Goodfayová se svým nejlepším výkonem 31:08, na paty ji bude jistě šlapat Britka Gemma Steelová (31:35) i Esther Chemtaiová z Keni (31:27). Zajímavý výkon můžeme očekávat od Susan Partridgeová z Velké Británie, která minulý týden na MS v Moskvě dosáhla 10. místem v maratónu svého dosud největšího životního úspěchu.

Jak říká koordinátorka elitních atletů Jana Moberly, určitě můžeme čekat i překvapení v českém poli. „Na startu METRO Běhu na 10 km uvidíme Anežku Drahotovou, která na mistrovství světa v atletice v Moskvě dosáhla na 7. místo v chůzi na 20 km. Anežka je velkou atletickou nadějí a bude určitě plnohodnotnou soupeřkou českým běžkyním, ne-li i těm zahraničním," říká Jana Moberly.

Ústecký titul přijede obhájit vítězka loňského ročníku i letošního Mattoni 1/2Maratonu Olomouc Betelhem Mogesová z Etiopie (1:10:38). V závodě ji doprovodí atletky z Keni, Etiopie, Ukrajiny, Ruska, ale také České republiky. Těšit se můžeme na stálice naší RunCzech běžecké ligy – Ivanu Sekyrovou, Petru Kamínkovou, Radku Churáňovou a další.

Jednokolová trasa slibuje rychlé časy

Večerní závod metropolí O2 Grand Prix Praha se koná v sobotu 7. září. V 18:00 hodin startuje adidas Běh pro ženy 5 km, v 19:30 vyběhnou běžci na METRO Běh na 10 km. „Jako novinku jsme v letošním roce připravili běžcům novou jednokolovou trasu, od které očekáváme velmi rychlé časy." říká Václav Skřivánek, ředitel závodu.

Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem startuje o týden později, v neděli 15. září. Na závodní trať vyběhnou v 10:15 jako první účastníci Spolchemie Rodinném běhu na 3 km. Novinkou letošního ročníku je Spolchemie Handbike 1/2Maraton, který následuje posléze. Sportovní klání vyvrcholí půlmaratonem, který začíná ve 13:00 hodin.

Reklama

Související témata: