Hlavní obsah

Dopingový hříšník Ben Johnson je tváří antidopingové kampaně

Jeden z nejznámějších dopingových hříšníků historie Ben Johnson se stal tváří antidopingové kampaně. Bývalý kanadský sprinter kvůli dopingu přišel o olympijské zlato v běhu na 100 metrů v Soulu a po dvouletém zákazu startů obdržel v roce 1993 za další prohřešek doživotní trest. Nyní bude v kampani Pure Sport, kterou spustil výrobce sportovního oblečení, proti užívání zakázaných látek bojovat.

Článek

Johnson vyzve fanoušky, aby podepsali petici požadující nápravu důvěryhodnosti světa sportu. Jednapadesátiletý Kanaďan svůj apel přednese i 24. září na olympijském stadiónu v Soulu u příležitostí výročí 25 let závodu, který odstartoval jeho pád. Ve finále tehdy zaběhl i světový rekord, který mu kvůli nálezu anabolických steroidů byl rovněž odebrán.

"To vítězství a pozice nejlepšího sprintera na světa mě stály mou pověst, můj život. Teď to chci napravit," uvedl Johnson v Londýně. "Snažím se vyčistit vzduch a jednu část mého života, abych pomohl budoucím generacím, budoucím sportovcům i sportovcům mého kalibru, kteří měli pozitivní dopingový test a jsou na stejné lodi, aby věděli, že v tom nejsou sami," řekl.

Reklama

Související témata: