Hlavní obsah

Hejnová po sezóně snů: Trenérovi jsem si řekla o měsíc volna

Praha

Třináctka jako nešťastné číslo? Pro Zuzanu Hejnovou určitě ne. Právě tolik svých letošních startů proměnila ve vítězství. „Když je ten rok 2013, tak to hezky vyšlo,“ usmívá se překážkářská vládkyně této sezóny.

Foto: Ennio Leanza, ČTK/AP

Zuzana Hejnová ovládla i poslední závod Diamantové ligy v Curychu.

Článek

Kdy vás poprvé napadlo, že byste mohla sezónu zvládnout bez porážky?

Až po mistrovství světa, předtím jsem určitě nepočítala s tím, že všechno vyjde. Po Moskvě jsem hledala motivaci do dalších závodů, tak mi ta snaha o neporazitelnost přišla vhod.

Dá se vůbec některé z vašich vítězství označit za nejtěžší? Vítězila jste suverénně…

Psychologicky samozřejmě finále mistrovství světa. Byl to třetí běh, člověk musel udržet koncentraci. A fyzicky asi Oslo, byla zima, ošklivo, musela jsem bojovat víc než jindy.

Je těžší načasovat formu na vrchol v podobě mistrovství světa, nebo si ji držet celý rok? Nikdo před vámi nedokázal vyhrát Diamantovou ligu i vrcholný závod roku.

Jsou to dva úplně rozdílné cíle. Na vrcholu chce uspět každý a je hrozně těžké podat svůj nejlepší výkon zrovna na tom klíčovém závodě. Ale potvrzovat formu po celý rok je neméně složité, oboje má svoje.

Máte ráda diamanty? Před týdnem jste jeden získala za rekord mítinku ve Stockholmu, teď jste převzala diamantovou trofej za triumf v celém seriálu…

Teď se mi začaly líbit. (úsměv) Ten ze Stockholmu je krásný, přemýšlím, jak s ním naložím, zvažovala jsem, že si ho dám do prstýnku.

Ve Stockholmu na vás byla znát únava, po doběhu jste se sotva usmála. V Curychu už z vás zase čišela pohoda, to bylo úlevou, že je náročná sezóna za vámi?

Trochu jo, ale také jsem si stihla odpočinout. Stockholm byl náročný, všichni toho měli týden po mistrovství dost. Sama jsem nevěřila, že ještě poběžím tak rychle jako teď v Curychu.

Před mítinkem vás vybrali na akci, kdy si děti zatrénují s atletickými hvězdami.

To bylo moc hezké, jen to kazilo počasí, ten den bylo fakt ošklivo. Ale měli to skvěle zorganizované, já byla ve skupině s brazilskou tyčkařkou Murerovou, dorazila spousta dětí.

Na jak dlouho vám teď po sezóně dal trenér Kupka volno?

Řekla jsem si o něj sama. (úsměv) Znám se, ta sezóna byla náročná a já si potřebuju odpočinout psychicky i fyzicky. Dám si měsíc volno, i když občas si samozřejmě zaklušu.

Jak volno vyplníte? Těšila jste se na dovolenou…

Vyrazíme na 17 dnů na Srí Lanku. Ještě jsme měli jet do Egypta, ale to asi i vzhledem k tamní situaci neklapne. Aspoň budu mít víc volna tady, chci se potkat se spoustou lidí.

A čeká vás i řada anket. Věříte v nominaci mezi nejlepší atletky světa?

To nevím, někdo říkal, že bych mohla být mezi nejlepšími v Evropě, ale ve světě bylo letos spousta špičkových atletů, Fraserová-Pryceová měla v Moskvě tři zlaté…

Představíte se na některé z anket i v uniformě? Vojenský přijímač jste zvažovala.

Ještě úplně nevím, bude záležet na tom, jak dlouhý bych musela absolvovat. Kdyby dostala výjimku na kratší, budu to zvažovat, ale tříměsíční bych si kvůli tréninku nemohla dovolit.

Zaregistrovala jste, že udáváte sportovní trendy? Biatlonistka Soukalová po vašem vzoru trénuje s muži.

(směje se) Potěšilo mě to, moc jí fandím, myslím, že to bude ku prospěchu. Když ty nejlepší holky zjistí, že potřebují vedle sebe někoho lepšího, aby nemusely pořád vést skupinu, může jim taková změna jen prospět.

Cesta k neporazitelnosti
27. 4. Des Moines (mítink)54,41 s
18. 5. Šanghaj (Diamantová liga)53,79 s
1. 6. Eugene (Diamantová liga)53,70 s
10. 6. Praha (Odložilův memoriál)54,55 s
13. 6. Oslo (Diamantová liga)53,60 s
27. 6. Ostrava (Zlatá tretra)53,32 s
6. 7. Paříž (Diamantová liga)53,23 s
26. 7. Londýn (Diamantová liga)53,07 s
12. 8. Moskva (rozběh MS)55,25 s
13. 8. Moskva (semifinále MS)53,52 s
15. 8. Moskva (finále MS)52,83 s
22. 8. Stockholm (Diamantová liga)53,70 s
29. 8. Curych (Diamantová liga)53,32 s

Reklama

Související témata: