Hlavní obsah

Bolt chce ukončit kariéru na vrcholu po olympiádě v Riu

Jamajský sprinter Usain Bolt plánuje, že svoji fenomenální kariéru ukončí po příštích olympijských hrách v Riu de Janeiro. V roce 2016 mu bude třicet let a bude to podle něj vhodný okamžik k tomu rozloučit se na vrcholu sil. Bolt to řekl po příletu do Bruselu, kde jej v pátek čeká start na stovce v rámci druhého finálového mítinku Diamantové ligy.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Jamajský sprinter Usain Bolt

Článek

"Myslím, že by to byla dobrá chvíle na to skončit," řekl světový rekordman. Věří, že v té době bude stále na vrcholu a chce v Riu stejně jako v Pekingu 2008 a vloni v Londýně získat tři zlaté medaile. "Pokud chci patřit mezi velikány jako Muhammad Ali nebo Pelé, musím vládnout tak dlouho, dokud neskončím," doplnil nejrychlejší muž planety a s osmi zlatými a dvěma stříbrnými medailemi z mistrovství světa i nejúspěšnější atlet historie.

Jeho cílem je také útok na světové rekordy, které drží časy 9,58 (100 m) a 19,19 (200 m). Větší naděje si dává na dvoustovce. "Naučil jsem se lépe zvládat umění zatáčky," poznamenal Bolt. Pokus o stanovení nového maxima vyhlásil jako metu pro příští rok, kdy se bude moci soustředit na rychlé časy místo ladění formy na jediný vrchol sezony. Na programu není MS ani olympijské hry. "Pokud zůstanu zdravý a ve formě, pár pokusů o rekord ode mě v příští sezoně uvidíte," uvedl.

Řekl také, že už oproti minulosti nepočítá s tím, že by se věnoval ještě další disciplíně jako běhu na 400 metrů či dálce. "Tohle téma je vyřízené. Trenér po mě chce jen vždycky na začátku sezony dva starty na čtvrtce, ale nic víc z toho nebude," konstatoval.

Reklama