Hlavní obsah

Zlato už má, teď chce diamant. Oštěpaři Veselému se před finále koleno umoudřilo

Praha

Poprvé ho na mítinku budou představovat jako mistra světa. „Užiju si to,“ usmívá se oštěpař Vítězslav Veselý. V Bruselu mu v pátek večer ale půjde o další trofej, může obhájit triumf v Diamantové lize.

Foto: Jiří Kottas

Oštěpařský mistr světa Vítězslav Veselý.

Článek

Jaké byly první dva týdny v roli mistra světa? Čekalo vás hodně akcí a povinností?

Dalo se to zvládnout, nešel jsem po hlavě do všeho, co se po mně chtělo, trochu jsem si to udělal podle sebe. Spíš jsem se věnoval odpočinku a tomu, abych si dal do pořádku koleno.

Povedlo se?

Koleno je docela dobré, mohl jsem něco odtrénovat, aniž by se jeho stav zhoršil, což je dobrá známka. Řekl bych, že je v nejlepším stavu od doby, kdy mě začalo bolet.

Absolvoval jste ještě nějaká vyšetření?

Hned po příjezdu. Ukázalo, že po otoku chrupavky to v koleni o sebe dřelo, což byl problém.

Kolik jste toho od mistrovství světa v Moskvě naházel?

Minulý týden jsem pohazoval jen tak z chůze, abych neztratil z rukou ten pocit. V pondělí už jsem absolvoval šest hodů z tartanu, abych víc zapojil nohy a koleno vydrželo.

Takže věříte, že vám v Bruselu dovolí absolvovat všech šest hodů naplno?

Rád bych, snad jo. Jak jsem toho moc nenatrénoval, tak uvidím, co mi dovolí nohy, ale když jich zvládnu všech šest, v každém mi to může uletět.

Po vrcholu sezóny často sportovcům odchází motivace, ale to asi nebude váš případ.

Když se vrchol povede, psychicky je člověk nahoře. Škoda toho zranění, na konci sezóny většinou oštěpaři dokážou házet daleko, třeba Tero Pitkämäki je na tom teď dobře. Já chci v Bruselu zabojovat o vítězství, hlavní cíl je skončit do třetího místa.

To je asi velké pozitivum pro psychiku, že i třetí místo stačí k celkové výhře.

Je dobře, že jsem se rozhodl absolvovat mítink v Monaku, když jsem ještě nevěděl, jak se to vyvine. Nakonec to dobře dopadlo, pomohlo mi to v bodech a neměl jsem takovou závodní pauzu před mistrovstvím světa, protože jinak bych od Zlaté tretry neházel ani jednou.

Budete mít bodové propočty při soutěži v hlavě?

Ono je to snadné. Když nevyhraje Tero ani Andreas, můžu skončit klidně poslední. Pokud jeden z nich vyhraje, potřebuju být do třetího místa. Ale když bude koleno v pohodě, chci vyhrát, není proč házet flintu do žita.

A pak už přijde konec sezóny.

Určitě. Jsou pak mítinky jako Domažlice, kde bych si rád zazávodil, je to pěkné zakončení sezóny, ale koleno je přednější. Nebudu riskovat, teplo a slaná voda mu prospějí víc.

Stav Diamantové ligy v oštěpu
Vítězslav Veselý (ČR)14 bodů
Tero Pitkämäki (Fin.)8 bodů
Andreas Thorkildsen (Nor.)8 bodů
Kim Amb (Švéd.)4 body
Dmitrij Tarabin (Rus.)4 body
Pozn.: Za vítězství ve finále je osm bodů, za druhé místo čtyři, za třetí dva. Při shodě rozhoduje počet vítězství na mítincích, těch má Veselý nejvíc.

Reklama