Hlavní obsah

Bleskový návrat! Špotáková bude v pátek závodit, už tři a půl měsíce po porodu

Praha

Závodní mateřská pauza Barbory Špotákové netrvala ani celý rok. Už tři a půl měsíce po narození syna Janka se dvojnásobná olympijská vítězka představí v závodě. Formu si oštěpařka otestuje při pátečním Hvězdném házení v Domažlicích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Barbora Špotáková s přítelem Lukášem a synem Jankem.

Článek

Původně plánovala světová rekordmanka znovu závodit až v příští sezóně, ale když její návrat k tréninku probíhal hladce, rozhodla se absolvovat první start po porodu ještě letos. Naposledy svěřenkyně Jana Železného závodila při loňském sedmiboji v Talence 16. září. Syn se jí narodil 24. května a k tréninku se pomalu začala vracet koncem července.

Vrátí se v Domažlicích

„Postupně se vracím do starých kolejí. Na podzim už jsem se většinou cítila unavená, teď jsem spíš nabuzená. A závody jsou pro mě zábava, v Domažlicích to navíc organizuje oštěpař David Sekerák, párkrát jsem se tam omluvila, teď už jsem nechtěla," vysvětluje Špotáková.

Myšlenka na rychlý návrat v ní uzrála až v posledních týdnech. „Když jsme natáčeli reportáž pro Českou televizi, tak jsem si říkala, jak mi to na tréninku jde solidně a návrat probíhá neuvěřitelně rychle," pochvalovala si. „Po porodu mi přišlo, že nemám žádné břišní svaly, ale už jsou rychle zpátky, fakt mi to přijde až zázračné," radovala se dvaatřicetiletá oštěpařka.

Nejtěžší je organizace času

Největší problém jí tak teď dělá organizace času s rodinou. „Mám tam ještě rezervy, přijde mi jako by měl den jen dvanáct hodin," říká Špotáková, která chce svým rychlým comebackem povzbudit i středoškoláky na startu atletického Corny poháru, jehož je patronkou.

„Bude to spíš ukázka, že atletika je o závodění. Já letos pořádně netrénovala, ale jsem ochotná jít s kůží na trh. A na i těch menších závodech je vždycky zábava," těší se.

Soutěživá povaha však Špotákové nedovolí domažlický závod odfláknout. „Budou tam naše nejlepší oštěpařky Andrejsková se Šedivou, tak nepočítám, že bych vyhrála o deset metrů, není to žádný pouťák," upozorňuje.

V hlavě ale vysněný výkon má. „Moje představa je, že bych ráda překonala šedesátimetrovou hranici, s tím bych byla spokojená. Nikdy si nenastavuju velké cíle, ale tohle je hranice, která je pro mě výzvou," dodala Špotáková.

Reklama