Hlavní obsah

Můžu vyhrát i skončit šestý, říká Šebrle

Jan KrůtaPrávo

Na většinu velkých akcí odjíždí vícebojař Roman Šebrle s cílem získat zlato, ale před šampionátem v Madridu to nevyhlašuje. Přípravu totiž začal později a svou účast dlouho zvažoval. "Jenže všichni stejně vědí, že jsem magor, který má rád závody, takže to, že jedu, asi moc velké překvapení není," řekl závodník pražské Dukly.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Roman Šebrle

Článek

"Rozhodně tam nemůžu chtít útočit na 6400 bodů a víc jako vloni," narážel na budapešťské halové MS, kde bral zlato v evropském rekordu 6438 bodů. "Když se to sejde, můžu pomýšlet na nějakých 6200." I tento výkon by ho měl pasovat hodně vysoko. "Můžu v Madridu vyhrát, ale stejně tak být třetí nebo šestý. Nepočítám s tím, že to prostě musí být jenom super."

Světový rekordman v desetiboji absolvoval v halové sezóně jediný sedmiboj, kterým byl mítink v Tallinnu. Tam skončil až pátý, když nasbíral nevýrazných 5765 bodů. "Ale od té doby jsem trénoval a dostavilo se zlepšení," uvedl 30letý atlet.

Tabulky vede se ziskem 6195 bodů Rus Drozdov. "Vůbec ho neznám a nevím, kolik může na šampionátu udělat," pokrčil rameny nad výkonem jednoho ze svých soupeřů. Přes 6000 bodů se dostali letos už jen Estonci Nool (6070) a Rahnu (6006). "Nool je rváč, určitě cítí šanci. Bude to velký soupeř. Dál to vidím otevřené," podotkl svěřenec trenéra Dalibora Kupky.

Svobodovi poradí

Z českých vícebojařských stálic nebude mít na startu tradičního parťáka Tomáše Dvořáka, ale dravé mládí v podobě Petra Svobody. Ten v sezóně předvedl 5899 bodů. "To je slušný výkon, jsem na něj zvědav. Bude záležet na tom, jak se vypořádá se svou první velkou akcí. Ale mám radost, že u nás roste někdo, kdo může být dobrý," řekl na adresu krajana. "Když bude chtít, poradím mu a pomůžu, jak to jen půjde," dodal."

Obhájce titulu halového mistra Evropy z roku 2002 doufá, že mu vydrží zdraví. "Kdybych se při závodě dostal do nějakých problémů, tak toho okamžitě nechám, i kdybych zrovna vedl," naznačil, že pro něj hala není prioritou sezóny.

Na rozdíl od ostatních členů české výpravy letí Šebrle do Španělska až ve čtvrtek. "Na všechny mítinky jezdím ve čtvrtek. Když jsem letěl dřív, nikdy mi to moc nevyhovovalo," vysvětlil nejlepší atlet i sportovec roku 2004 v České republice.

Reklama

Související témata: