Hlavní obsah

Žádný atlet nezklamal, tvrdí šéftrenér Fišer

MADRID

Za očekáváním zůstala bilance českých atletů na halovém mistrovství Evropy v Madridu. Jedinou medaili pro šestnáctičlennou výpravu získal sedmibojař Roman Šebrle, před šampionátem se očekával cenný kov i od výškaře Jaroslava Báby. V bodování zemí pak Česká republika získala 25 bodů. "Čekali jsme třicet," přiznává šéftrenér reprezentace Václav Fišer. "Ale nedá se říci, že by někdo z atletů vyloženě zklamal," dodává.

Článek

V medailovém pořadí jeho svěřenci obsadili třinácté místo. Nejlepší bilanci se sedmnácti medailemi mělo i přes neúčast několika svých hvězd Rusko.

Renesance výšky

I přes podzimní tréninkový výpadek potvrdil roli suveréna vícebojů Roman Šebrle. Přestože dopředu avizoval, že v této sezóně je jeho hlavním cílem venkovní světový šampionát v Helsinkách, i z menšího tréninkového objemu dokázal přidat další zlato do sbírky. Nadějí do budoucna je jeho kolega Petr Svoboda, jemuž se ale stala osudnou hned úvodní šedesátka, na níž si zranil sval. "Přes noc se mi tam udělala modřina, musel jsem si vzít prášky, abych vůbec usnul," vykládá vícebojař Dukly.

Více se čekalo od trojice výškařů, ale v Madridu se potvrdilo, že tato disciplína prožívá obrovskou renesanci. "To byl nejlepší závod v historii halových evropských šampionátů," uznale pokyvoval Fišer. Už v kvalifikaci bylo na postup třeba 230 cm, o zlato pak dvojice Rybakov-Holm bojovala dokonce o deset centimetrů výše.

Se slzami v očích se s dálkařskou kvalifikací loučila Denisa Ščerbová. "Na finále stačilo 641 centimetrů, to bylo v jejích silách," říká na adresu nejmladší členky výpravy Fišer. Stejně tak v kvalifikaci vypadl zkušený koulař Petr Stehlík, jenž za svým letošním nejlepším výkonem zaostal takřka o půl metru. Až na medaili pomýšlel mílař Michal Šneberger, ale viróza, která ho postihla před šampionátem, se na jeho výkonu výrazně podepsala.

Výpravu podržely zkušené atletky

Výpravu ale podržely zkušené atletky, čtvrté místo trojskokanky Šárky Kašpárkové bylo nejpříjemnějším překvapením. Do Madridu se dostala až díky posunuté uzávěrce nominačních limitů, v kvalifikaci i ve finále ale potvrdila, že formu ve své poslední sezóně načasovala ideálně. I tyčkařka Pavla Hamáčková po vleklých zdravotních potížích potěšila šestým místem. "Pořád ale nemůžu běhat v klasických tretrách, tento výsledek mi snad aspoň pomůže k prodloužení smlouvy v Dukle," říká šestadvacetiletá skokanka.

Halový evropský šampionát tradičně dává šanci i mladým závodníkům k proniknutí mezi elitu. Dokonale toho využila výškařka Iva Straková, která se poprvé na velké akci podívala mezi finalistky. "Když vyladím rozběh, chtěla bych pravidelně skákat nad 195 centimetrů," přeje si táborská rodačka s ideálními skokanskými dispozicemi.

Madridský šampionát byl pro několik atletů premiérou na velké akci. Dálkař Wagner, skokanka Darmovzalová i překážkář Sajdok se však mezi nejlepší nekvalifikovali. Sprinter Vojtík si na ME jako jediný český atlet zlepšil osobní rekord. "V semifinále pak měl smůlu, že dostal třetí dráhu," dodává Fišer.

Reklama