Hlavní obsah

Povinná výhra lvíčat se nerodila lehce

LIBEREC

Česká fotbalová reprezentace do jedenadvaceti let v další kvalifikační bitvě o ME v Liberci porazila Rakousko a zvýšila náskok na čele tabulky na pět bodů. Po přestávce dlouho nemohla přidat definitivní pojistku, a tak se o vítězství strachovala až do poslední minuty.

Foto: ČTK/Radek Petrášek

David Kobylík (vlevo) v souboji s Rakušanem Rainerem Köhrerem.

Článek

"Vyrovnávací gól nás zchladil, navíc se nám nepodařilo využít některou z mnoha šancí v prvním poločase, což by přineslo klid. Postupně se dostavila únava," hodnotil duel český trenér Werner Lička.

První poločas nabídl mnoho nepřesností na obou stranách zejména v defenzívě. Po kiksu Schustera měli šanci hosté, ale neuspěli a z rychlého protiútoku inkasovali, když se s míčem až k šestnáctce soupeře proháčkoval Trojan, přihrál Ličkovi a ten mířil přesně. Vzápětí však Sturm unikl po levé straně, na jeho přízemní centr Koubský nedosáhl a Kienast v prvním reprezentačním startu srovnal.

Rakušané s vyrovnanou partií spokojeni

Češi se přes aktivní rakouskou obranu dostávali do velkých šancí, ale hostující gólman čaroval při šancích Svěrkoše a Ličky, při hlavičce Bureše v 38. min. ho na čáře zastoupil Köhrer. To už domácí znovu vedli, když centr Trojana z levé strany poslal k tyči Kobylík.

Rakušané byli neškodní, Laštůvku ohrozil nepřesným odkopem Koubský a skákavá střela Jerkoviče z uctivé vzdálenosti. Po přestávce už si šanci prakticky nevytvořili. Český tým dlouho nemohl přidat gólovou pojistku, po trestném kopu Kobylíka Schuster rakouskou branku těsně minul, po sérii rohů v 70. minutě hlavičkoval Jun do břevna, jeho další šanci zmařil gólman za cenu roztrženého obočí.

Až střídající Slepička odrazem od břevna v nastaveném čase pečetil tříbodový zisk. "Jsem hrdý, že jsme vydrželi s českým týmem hrát tak dlouho vyrovnanou partii," ohlédl se za utkáním rakouský trenér Willi Ruttensteiner.

Byla to fuška, netajili se mladíci

Rozesmátí a potěšeni vítězstvím opouštěli fotbalisté české reprezentace do jedenadvaceti let kabinu po zápase s Rakouskem. Ve tváři se jim zračila i velká únava. "Bylo to těžší než jsme si mysleli," přiznával kapitán Jan Polák.

Spoluhráči jeho slova potvrdili. "Dlouho jsme se o vítězství báli. Ale na těžkém terénu to nebylo jednoduché. Zatímco v Nizozemsku jsme ze tří šancí dali tři góly, tentokrát se nám v koncovce tolik nedařilo. Rakušané navíc bránili v sedmi, nikdy není jednoduché takový val překonat," vykládal Filip Trojan, autor dvou gólových přihrávek, který poprvé nastoupil v jedenadvacítce od první minuty.

I David Kobylík, autor naší druhé branky, připustil, že český tým stálo vítězství velké úsilí: "Rakušané byli zalezlí, navíc jsme ztráceli hodně míčů." Všichni žehrali na těžký terén libereckého stadiónu. "Když se boříte, je těžké tvořit a kombinovat, to vyhovuje spíše mužstvu, které brání. Ale zvládli jsme to a máme plný počet bodů," oddychl si Polák.

TABULKA 3. KVALIFIKAČNÍ SKUPINY
1. Česko440011:112
2. Rakousko42114:47
3. Bělorusko42024:56
4. Nizozemsko30121:51
5. Moldavsko30031:60

Reklama

Související témata: