Hlavní obsah

Jedna ze čtyř Owensových medailí z Berlína jde do dražby. Cena může překročit milión dolarů!

Jedna ze čtyř zlatých medailí, kterou legendární atlet Jesse Owens vybojoval na olympijských hrách v Berlíně v roce 1936, je na prodej. Cenný kov bude dražit od 20. listopadu do 7. prosince americká aukční síň SCP. Podle jejích prezidenta Davida Kohlera se může cena medaile vyšplhat přes milión dolarů. Zvlášť když prý Owensova rodina nemá přehled, kde jsou zbylé tři trofeje z Berlína.

Foto: Profimedia.cz

Legendární americký atlet Jesse Owens na tiskové konferenci při olympijských hrách v Mnichově v roce 1972.

Článek

"Očekáváme velký zájem ze zahraničí a možná i některých institucí. Tohle je mnohem víc než jenom sportovní suvenýr. Je to kus historie," řekl Kohler stanici ESPN.

Medaile, která jde do dražby, pochází z majetku manželky komika a tanečníka Billa "Bojanglese" Robinsona, jenž býval Owensovým blízkým přítelem a cenný kov od něj dostal. Robinson zemřel v roce 1949, Owens před 23 lety.

Dražba jedné z jeho medailí z Berlína, kde triumfoval v bězích na 100 a 200 metrů, v dálce a ve štafetě, by mohla překonat i aukční rekord olympijských předmětů. Ten drží stříbrný pohár, který získal řecký běžec Spyridon Louis za vítězství v maratonu na prvních novodobých olympijských hrách v Aténách v roce 1896. Loni byl tento pohár prodán za 865 000 dolarů.

Reklama