Hlavní obsah

Vabroušek vyhrál maratón v Antarktidě v traťovém rekordu

Praha

Triatlonista Petr Vabroušek vyhrál maratón v Antarktidě a své vítězství v devátém ročníku závodu navíc korunoval traťovým rekordem. Trať dlouhou 42 195 metrů zvládl v čase 3:34:47 hodiny, kterým o více než šest minut překonal loňský výkon Brita Andrewa Murrayho.

Foto: Sport.cz

Petr Vabroušek

Článek

V závodu se představilo 56 maratónců z 21 zemí, kteří se museli vypořádat s teplotami pod minus 20 stupňů Celsia. Vabroušek zvítězil s náskokem více než 22 minut před Australanem Alistairem McLarenem, třetí skončil Slovák Daniel Palko.

Přípravu na neobvyklý závod přitom Vabrouškovi zkomplikovala zlomenina ruky. Poranil si ji po pádu z elektrické dvojkolky a sádru sundal teprve krátce před startem. Na běh v extrémním počasí trénoval i v mrazírnách.

Čtyřicetiletý Vabroušek si během několika týdnů zazávodil v odlišných extrémních podmínkách. V polovině října absolvoval již popatnácté za sebou slavný Ironman na Havaji.

V Antarktidě se může pokusit o další úspěch v pátek, kde se na ledovci Union Glacier asi tisíc kilometrů od jižního pólu poběží ultramaraton na 100 km.

Reklama