Hlavní obsah

Zlatá tretra potvrdila start francouzského tyčkaře Lavillenieho

Ostrava

První ohlášenou hvězdou 53. ročníku atletického mítinku Zlatá tretra Ostrava je francouzský tyčkař a olympijský vítěz Renaud Lavillenie. Pořadatelé oznámili známá jména i do vrhačských sektorů, v nichž se objeví dvojnásobný olympijský vítěz ve vrhu koulí Polák Tomasz Majewski s domácí jedničkou Ladislavem Prášilem a kladiváři Lukáš Melich s olympijským vítězem Maďarem Krisztiánem Parsem a Polkou Anitou Wlodarczykovou.

Foto: Aleš Gräf

Francouzský tyčkař Renaud Lavillenie.

Článek

Největším esem příštího ročníku by měl být jamajský sprinter a trojnásobný mistr světa z Moskvy Usain Bolt, který letos Zlatou tretru na poslední chvíli z výkonnostních důvodů odřekl. Organizátorům ale přislíbil, že svou neúčast na mítinku vynahradí o rok později.

"Zatím je všechno tak, jak má být a ve stejné fázi jako každý rok. Jsme v neustálém kontaktu s jeho managementem. On už má naplánované některé mítinky a začátkem příštího roku bychom to chtěli posunout, aby jeho účast u nás už byla co nejreálnější včetně disciplíny a dalších detailů," řekl na dnešní tiskové konferenci sportovní manažer mítinku Alfons Juck.

Železný slibuje další hvězdy

Zárodek startovní listiny zatím zahrnuje především vrhače a tyčkaře Lavillenieho. Vicemistr světa z Moskvy ovládl poslední dva ročníky, jeho výkony 590 a 592 centimetrů vždy znamenaly posunutí rekordu mítinku. Ředitel Zlaté tretry Jan Železný slibuje další hvězdy i do soutěže oštěpařů. "Špičku máme tady doma, potřebujeme k tomu získat ještě nějaké 'křoví'," zasmál se Železný. "Ideální by byli medailisté z mistrovství světa," dodal.

Čestným hostem mítinku bude světový rekordman ve skoku do dálky Američan Mike Powell, který se stane zároveň patronem Čokoládové tretry v závodech školáků. Během svého pobytu na severní Moravě by měl zaútočit na veteránský světový rekord nad 50 let, který výkonem 684 centimetrů drží Fin Tapani Taavitsainen.

Reklama

Související témata: