Hlavní obsah

Jsem čistá a chci znovu závodit, tvrdí Thanuová

Řecká atletka Ekaterini Thanuová tvrdí, že nepoužívá dopingové prostředky a chce znovu závodit. Stříbrná medailistka z olympijských her v Sydney byla společně se svým reprezentačním kolegou Kostasem Kenterisem před devíti dny osvobozena řeckou atletickou federací od dopingového obvinění, proti tomuto verdiktu se nicméně stále může odvolat mezinárodní federace IAAF.

Foto: www.nostos.gr

Řecká atletka Ekaterini Thanuová

Článek

Obě atletické hvězdy čelily podezření, že se v olympijském roce a těsně před začátkem her v Aténách úmyslně vyhnuli třem dopingovým kontrolám. Pod tlakem médií se Kenteris s Thanuovou před startem z olympiády odhlásili a od té doby nezávodili.

I když pak oba sprintery národní atletická federace očistila, podle šéfa svazu Vassiliho Sevatise jejich kariéra v podstatě skončila. Thanuová však v rozhovoru pro list To Vima tvrdí opak. "Pokud dostanu zelenou, tak ano - budu zase běhat. Jsem připravena na tolik bitev, kolik bude potřeba. Možná to bude jen jeden závod, nevím. Ale chci zpět na dráhu, chci dělat to, co mám nejraději, a sama se rozhodnout, kdy skončím," uvedla třicetiletá Thanuová.

Po kontroverzním rozhodnutí vedení řecké atletiky, které kritizovala i drtivá většina médií v zemi, byl potrestán pouze kouč Kenterise a Thanuové Christos Tzekos. Ten dostal čtyřletý distanc právě kvůli tomu, že byl zodpovědný za to, že jeho svěřenci neabsolvovali dopingové kontroly. "Určitě nese svůj díl zodpovědnosti," řekla nyní Thanuová.

Ona a Kenteris také musí civilnímu soudu vysvětlovat okolnosti své zřejmě předstírané nehody na motocyklu, po níž se ukryli v nemocnici a oddalovali tak projednávání svého případu. "Chápu lidi, kteří to považovali za dětskou výmluvu. Vždycky jsem tvrdila, že potřebujeme mediálního experta. Nemám problém říct, že se v tomhle příběhu udělalo spoustu chyb a já sama za to také můžu," naznačila Thanuová, že havárie byla zřejmě skutečně fingovaná.

Reklama