Hlavní obsah

Šebrlemu jde příprava s Maďarem Zsivóczkym k duhu

BŘECLAV

Olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle po dvou letech opět trénuje společně s jedním ze svých spolubojovníků v královské atletické disciplíně. Na soustředění v Břeclavi se připravuje s Maďarem Attilou Zsivóczkym, šestým mužem loňské olympiády v Aténách. Ten před několika dny rozšířil úspěšnou tréninkovou skupinu Dalibora Kupky.

Foto: ČTK/AP

Roman Šebrle

Článek

"Spolupráce mi jde k duhu. Attila mě honí, nemůžu si dovolit v přípravě nic odfláknout. Musím být teď mnohem zodpovědnější," tvrdí s úsměvem Šebrle. "Věřím, že i jemu budou tréninky se mnou ku prospěchu a brzy dosáhne hranice 8500 bodů."

Po letech jaro v Česku

Největší hvězda české atletiky posledních sezón tráví začátek jara po letech v Česku. "V minulosti jsme raději jezdili za teplem na Mallorku nebo do Jihoafrické republiky, ale míval jsem pak někdy pocit, že optimální forma přicházela příliš brzy. Letos tudíž vycestujeme do zahraničí o něco později," vysvětlil trenér Kupka.

Šebrle netají překvapení, jak skvělé podmínky pro přípravu v Břeclavi se svými kolegy z tréninkové skupiny našel. "Dosud jsem si myslel, že u nás existuje jen Nymburk. Teď jsem zjistil, že to není pravda. V Břeclavi je totiž úplně všechno, co potřebujeme. Skvělé ubytování v hotelu Rosa, perfektní strava, pěkný atletický stadiónek i možnost výběhů do okolí města," pochvaluje si čerstvý evropský šampión z madridské haly.

Zatím se v přípravě soustředí především na objem. "Hodně běháme do kopců, posilujeme, jezdíme na kole a plaveme. Atletická náčiní prozatím bereme do rukou jen zřídka. To přijde na řadu až později," říká Šebrle.

Pobyt v jihomoravském městě si zpříjemnil i návštěvou jednoho z místních klubů. "Být v tomto kraji a neochutnat trochu skvělého vína bych považoval za hřích. Samozřejmě jsem ale popíjel s mírou. Ani mimo hlavní sezónu nemohu nic přehánět," nezapřel v sobě absolutního profesionála.

Díky přípravě v Česku stráví Šebrle velikonoční svátky po dlouhých letech doma. "V Břeclavi budeme ještě i příští týden, soustředění zakončíme společným tréninkem s místní mládeží. Mám ovšem od trenéra dovoleno odskočit si v neděli za manželkou a synem do Olomouce k jejím rodičům. Zkusím si na trenérovi vymručet volno ještě i na Velikonoční pondělí. Když to neprojde, budu muset mrskat o den dřív," směje se.

Chystá se na Zlatou tretru do Ostravy

První ostré starty v sezóně pod širým nebem plánuje až po návratu z dalšího přípravného kempu v Kalifornii. "Od konce dubna budu závodit skoro každý týden. Ještě se rozhoduju, zda premiérový desetiboj absolvuju na konci května v rakouském Götzisu, či až počátkem června ve francouzském Arles. Čeští fanoušci mě uvidí hlavně na Zlaté tretře v Ostravě," těší se na největší mítink u nás.

Vrcholem sezóny bude pro Šebrleho pochopitelně světový šampionát v Helsinkách v první polovině srpna. "Získal jsem zlato loni v Aténách, a tak ani ve Finsku nemohu mít pochopitelně jiný cíl než vyhrát. Za poslední roky se ale situace podstatně změnila. Teď jsem to já, kdo musí úspěchy obhajovat. Naopak řada soků touží po mém skalpu. To mě ale v žádném případě neděsí. Soupeře sice respektuji, ale rozhodně se nikoho z nich nebojím," vzkázal.

Reklama