Hlavní obsah

Železný s oštěpem v Africe překvapil soupeře

PRAHA

S překvapeným výrazem hleděli oštěpařští kolegové na Jana Železného při jeho tradičním tréninkovém pobytu v jihoafrickém Potchefstroomu. Trojnásobný olympijský vítěz se po neúspěšném boji o post předsedy Českého olympijského výboru vrhl naplno do přípravy na novou sezónu s vrcholem v podobě srpnového mistrovství světa v Helsinkách.

Foto: PRÁVO

Jan Železný

Článek

Letošní pobyt v oblíbeném jihoafrickém středisku měl odlišný scénář od těch předchozích. Ještě na začátku roku totiž Železný nevěděl, jestli do Afriky vůbec odletí. V případě úspěchu své kandidatury byl rozhodnutý s atletikou skončit, takto termín svého pobytu v Africe aspoň odsunul.

"Stihl jsem ale odtrénovat vše, co jsem chtěl," pochvaloval si. "V úvodu jsem doháněl skluz v některých tréninkových ukazatelích, silově jsem na tom ale stejně jako loni, nohy mi připadají dokonce silnější," těšilo světového rekordmana.

Na ryby čas nebyl, tak vyrazil za lvy

Soustředění zasvětil především nabírání síly, ale oštěp si do ruky několikrát vzal. "Absoloval jsem speciální oštěpařské tréninky, převážně na trávě, ale třikrát jsem házel i na tartanu," vykládal Železný. "Pocity nemám nejhorší, ale podstatné bude, jak daleko bude oštěp létat na závodech," dodal. Kdy ho tedy fanoušci uvidí na vlastní oči? Téměř jistý je jeho start 9. června na Zlaté tretře v Ostravě. "Pokud se mi ale bude v přípravě dařit, možná se představím na nějakém mítinku ještě předtím," plánoval oštěpař pražské Dukly.

Vzhledem k nabitému tréninkovému plánu nezbylo 38letému oštěpaři mnoho času na jeho rybářskou vášeň. "Byl jsem jen třikrát, nebylo kdy," posteskl si. Z Afriky si ale přivezl jiný zážitek. "Navštívili jsme lví farmu. Kromě lvů jsme viděli i tygry a jaguáry, bylo to moc zajímavé," nadšeně popisoval.

Potkal se i s dalšími oštěpaři

Společnost mu v Potchefstroomu dělal diskař Libor Malina, překážkář Štěpán Tesařík a desetibojař Tomáš Dvořák se z Afriky vrátili už dříve. "Malinovi se celkem dařilo, získal dost síly a na tréninku přehazoval šedesát metrů," chválil desátého diskaře z aténské olympiády.

Stejné místo si pro přípravu zvolili i další oštěpaři, jako olympijský vítěz z Norska Thorkildsen, Fin Parviainen a lotyšské duo Vasilevskis a Rags. Železného tradiční rival Rus Makarov v Africe letos nebyl. Železný se domů vrátil jen na Velikonoce, hned po nich zamíří do Ostie, což je italské armádní středisko vrhačů nedaleko Říma.

Reklama