Hlavní obsah

MOV hrozí Kenterisovi a Thanuové zákazem startu na OH v Pekingu

PRAHA

Řeckým sprinterům Kostasi Kenterisovi a Ekaterini Thanouové hrozí, že nebudou smět startovat na olympijských hrách v Pekingu. Mezinárodní olympijský výbor jim může účast zakázat, i když je řecký atletický svaz před dvěma týdny zbavil obvinění z úmyslného ignorování dopingových zkoušek.

Foto: archiv

Řecký atlet Kostas Kenteris.

Článek

Upozornil na to prezident MOV Jacques Rogge, který je nyní na jednání oceánských olympijských funkcionářů v australském Brisbane. "I kdyby IAAF případ uzavřela, MOV ho může znovu otevřít, pokud by Kenteris a Thanuová chtěli startovat v Pekingu. Případné udělení olympijské akreditace by záviselo na dalším vyšetřování," vysvětlil Belgičan.

Vedení světové atletiky se zatím nerozhodlo, zda se proti osvobozujícímu verdiktu řeckého svazu odvolá a pošle případ ke sportovní arbitráži CAS v Lausanne. "Rozhodnutí IAAF očekáváme ve velmi krátké době. Za týden nebo dva bychom měli přesně vědět, co udělá. Nemůžu o jejím verdiktu spekulovat, ale jedna věc je jistá, ten případ ještě není uzavřen," řekl Rogge.

Olympijští medailisté ze Sydney těsně před hrami v Aténách propásli dopingový test, stejného prohřešku se podle IAAF dopustili i dvakrát předtím. Když se skandál kolem nich rozhořel naplno, raději se sami olympijské účasti vzdali.

Národní atletický svaz je sice osvobodil s vysvětlením, že o zkouškách nevěděli, ale oba ještě čelí civilní žalobě. Řecká prokuratura Kenterise i Thanuovou obvinila nejen z ignorování dopingových zkoušek, ale také ze zinscenování nehody na motocyklu. Ke kolizi, po níž oba strávili čtyři dny v nemocnici, došlo v předvečer slavnostního zahájení her.

Reklama