Hlavní obsah

IAAF předala případ Kenterise a Thanuové sportovní arbitráži

PRAHA

O osudu řeckých sprinterů Kostase Kenterise a Ekaterini Thanuové rozhodne Sportovní arbitrážní soud v Lausanne. Mezinárodní atletická federace (IAAF) se v pátek odvolala proti verdiktu řeckého svazu, který před dvěma týdny obě hvězdy zbavil obvinění z úmyslného ignorování dopingové kontroly před loňskými hrami v Aténách.

Foto: www.nostos.gr

Řecká atletka Ekaterini Thanuová

Článek

Vedení světové atletiky žádá, aby arbitráž potvrdila pro oba atlety trest podle pravidel federace. Do vynesení konečného verdiktu funkcionáři pozastavili řeckým sprinterům závodní činnost.

Olympijští medailisté ze Sydney se těsně před hrami v Aténách nedostavili k dopingovému testu, stejného prohřešku se podle IAAF dopustili i dvakrát předtím. Když se skandál kolem nich rozhořel naplno, raději se sami olympijské účasti vzdali.

Národní atletický svaz je sice osvobodil s vysvětlením, že o zkouškách nevěděli, ale oba v Řecku ještě čelí civilní žalobě. Prokuratura Kenterise i Thanuovou obvinila nejen z ignorování dopingových zkoušek, ale také ze zinscenování nehody na motocyklu. Ke kolizi, po níž oba strávili čtyři dny v nemocnici, došlo v předvečer slavnostního zahájení her.

Reklama